אם החלטתם שברצונכם לרכוב על אופנוע, עליכם קודם כל להוציא רישיון נהיגה. בין אם יש לכם כבר רישיון נהיגה ובין אם זו הפעם הראשונה שלכם, המדריך הבא בא לעשות לכם קצת סדר בדברים.
התקנות שנכנסו בישראל ביולי 2014 סיווגו את דרגת הרישיונות בהתאם להספק המנוע. דרגות הרישוי חופפות לכלי הרכב עליו מותר לכם לנהוג. כך למשל אופנועים שנפח המנוע שלהם אינו עולה על 125 סמ"ק ו- 14.9 כוח סוס יסווגו בדרגת רישוי L1. אופנועים שהספק המנוע שלהם נע בין 14.9 ל- 47.4 כוח סוס יסווגו כ– L2 ואופנועים שהספק המנוע שלהם גבוה יותר יסווגו כ– L3. בגלל שמשרד החוץ החליט לאמץ את התקינה האירופאית בכל הנוגע לרישוי, אומצו גם שלוש דרגות רישוי מקבילות והן: A, A1 ו- A2.
כדי לפשט לכם את העניינים ריכזנו עבורכם את עיקרי הדברים.
דרגות הרישיונות
היות וישנם סוגים שונים של רכבים דו גלגליים, כדאי ורצוי להתאים בין סוג הכלי לבין הרישיון. כדי שניתן יהיה לעשות זאת, החוק מבדיל בין שלוש דרגות של רישיונות והן: A1 ,A ו- A2. מהם ההבדלים ביניהן? ומתי יש להוציא רישיון A1, A או A2?
רישיון A2
אלו המאפיינים של רישיון A2:
- גיל מינימלי למבחן עיוני: 15 וחצי שנים
- גיל מינימלי למבחן מעשי: 16 שנים
- סוג כלי רכב: אופנוע עד 125 סמ"ק ו- 14.6 כוח סוס (L1)
- מספר שיעורים מינימלי: 15
- גיל מינימלי לקבלת רישיון: 16 שנים
רישיון A1
אלו המאפיינים של רישיון A1:
- גיל מינימלי למבחן עיוני: 17.5 שנים
- גיל מינימלי למבחן מעשי: 18 שנים
- סוג כלי רכב: אופנוע עד 47.46 כוח סוס (L2).
- מספר שיעורים מינימלי: 15 ולבעלי רישיון דרגת A2 8
- גיל מינימלי לקבלת רישיון: 18 שנים
רישיון A
אלו המאפיינים של רישיון A:
- גיל מינימלי למבחן עיוני: פטור ממבחן
- גיל מינימלי למבחן מעשי: 21 שנים
- גיל מינימלי ללימוד: 18 שנים
- סוג כלי רכב: אופנוע בעל יותר מ- 47.46 כוח סוס (L3)
- מספר שיעורים מינימלי: 8
- גילי מינימלי לקבלת רישיון: 21 שנים
לפני גיל 18 ניתן להוציא רק רישיון מדרגת A2. כדי להוציא רישיון, נדרשת הסכמת הורים או אפוטרופוס. יש להגיע עמם פיזית אל סניף של משרד הרישוי ולמלא טופס הסכמה ללימוד נהיגה וטופס בקשה לרישיון נהיגה. כמו כן, יש להציג תעודת זהות או דרכון. במידה ואתם רוצים להוציא רישיון A1 כאשר גילכם עוד צעיר תוכלו לעשות זאת כאשר הכלי אוטומטי תוך עמידה בכל הקריטריונים הנדרשים.
לסיום: השלבים להוצאת רישיון
כדי להוציא רישיון קודם כל עליכם להגיש טופס בקשה לרישיון נהיגה ולעבור בדיקות כגון בדיקת ראייה. יש לספק הצהרת בריאות ולעבור מבחן עיוני אשר בוחן את הידע שלכם בחוקי התנועה השונים, תמרורים, תפעול הרכב, כללי התנהגות בדרכים ועוד. מלבד מבחן עיוני, על מנת להוציא רישיון יש לעבור גם מבחן מעשי המהווה את השלב האחרון בדרך להוצאת הרישיון. אל המבחן יש להגיע עם טופס אישור שעברתם תאוריה ולשלם אגרה בסך 138 ש"ח. מועד הטסט ייקבע בתיאום עם מורה הנהיגה שלכם.