כמה טבעי שאת חגיגות ה-60 תפתח אשדוד דווקא בים, סימנה המובהק והנצחי של אשדוד. יותר מכל דבר אחר מסמל הים את כל אחד ואחת מאיתנו. ״משחה הים״ שיתקיים לראשונה באשדוד ב-18 בנובמבר הוא האירוע שנועל את שנת הפעילות של הרשות העירונית לספורט ופותח את חגיגות ה-60 של העיר אשדוד. זוהי הזדמנות קורצת לעשות סוג של היסטוריה ולקחת חלק באירוע הראשוני והמיוחד הזה.
עד כמה שענף השחייה בים הפתוח נראה לא מוכר ולא חשוף תקשורתית ישנם אשדודים שחיים את הים ברמה היומית, קחו לדוגמא את חיים אייש (60), שוחה בים, אבל לא סתם שוחה אלא פותח כל בוקר בשחייה של 3-5 ק"מ. בקרוב, ביום 18 בנובמבר הקרוב יתקיים לראשונה בעיר אשדוד משחה ים ביוזמתו ובשיתוף פעולה עם יורם אסרף מנכ"ל רשות הספורט של עיריית אשדוד ובהפקה של אריק פרי שהיה שחיין במשך שנים רבות בנבחרות ישראל וכיום משתתף בתחרויות ברחבי העולם ומאמן שחייה.
בכל שנה מתקיימים כ- 10 משחים – מאכזיב בצפון ועד אילת בדרום. במשחה הראשון השתתפו כ- 20 שחיינים כאשר היום בישראל ישנם כ- 10,000 משתתפים בכל משחה ים.
אירוע משחה הים מתאים לכולם – משחיינים מקצועיים ועד לחובבנים ויתקיים במסלולים של 5000, 2500,1000 ו- 500 מטר. במקצים התחרותיים (הארוכים) יותר יהיו גם מדליות ופרסים.
מתחילים ב-500 מ׳ – בקטנה
המשחה העממי יתקיים במרחק הקצר ביותר של 500 מטר וייתן חווית שחייה לאנשים שמתחילים ורוצים בעיקר ליהנות. תתפלאו, באמצע חודש נובמבר, הים לרוב אינו מסוכן ונוח לשחייה אבל הרבה יותר קל לשחות בים מאשר בבריכות שחייה- כל מי שעבר מהבריכה לים מופתע מהדבר הזה. הים מציף אותנו טוב יותר, השחייה בים כיפית יותר, לא רואים קירות, יש שמש, דגים, ולהבדיל מבריכה הים משתנה מידי יום.
המשחה יתקיים במסלול מעגלי, הוא יחל מחוף הקשתות לכיוון הנמל ובחזרה שיסומן על ידי מצופים גדולים מאוד ומסביב כאמור יהיו קיאקים וסירות אבטחה, מצילים חובשים וכל מה שנדרש כדי לשמור על אנשים. לגבי הקור של המים- תוכלו לשחות ולהתנסות עם חליפות שחייה שיהיו במקום. אם תאהבו תוכלו גם לקנות במחירים מוזלים.
אז איך מתכוננים?
אריק פרי מפיק האירוע נתן לנו כמה טיפים: "כמעט בכל חוף בישראל יש קבוצות ששוחות בים- ההשתתפות ללא עלות וכל שעליכם לעשות הוא להצטרף. הטיפ הכי חשוב הוא להתחיל לשחות לאט, בדופק נמוך ובהנאה, להיכנס פנימה, למרחק של 100 מטר מהחוף כדי לעבור את אזור השבירה של הגלים. הפלוס במשחה הוא לשחות יחד עם אנשים- מכניס ל'דרייב' וגם אם קשה ניתן לבקש עזרה ולא אמור להיווצר חשש. ככלל, ההמלצה היא תמיד להיכנס לים עם לפחות עוד אדם נוסף- דבר המעניק תחושת בטחון".
יש לנו מדליסט אשדודי
יש כמה שחיינים מאשדוד שהגיעו להישגים הכי טובים בארץ ולהישגים בינלאומיים. אחד מהם הוא מיכאל דימיטרייב מאשדוד היה ספורטאי מצטיין בתחום משחה הים וזכה במקום השלישי במשחה של 5000 מטר ובמקום רביעי במשחה אולימפי של 10,000 מטרים באליפות אירופה לבוגרים שהתקיימה באילת לפני כ-שש שנים. כיום הוא בן 30 וסטודנט לתואר ראשון במדעי המחשב. דימיטרייב התחיל לשחות בגיל 4 ועבר לשחייה תחרותית בגיל 12 בבריכות עד גיל 22 ואז עשה מעבר לשחייה בים. בבריכות היה שוחה 1500 מטר והגיע למקום תשיעי באליפות אירופה לנוער פעמיים.
"ראיתי שיש תחרויות "מים פתוחים"… זה נכנס רק בשנת 2008 באולימפידה בבייג'ינג לצערי פספסתי את הכניסה שלי לאולימפדיה- פעם אחת בשלוש שניות ופעם אחת בפחות משנייה התחלתי להשתתף בתחרויות כאלה בגיל צעיר כחוויה". לפני כחמש שנים פרש דימיטרייב מהתחום התחרותי אולם עדיין תוכלו למצוא אותו שוחה בים.
חיבור המשחה לאשדוד
חיים אייש (60) מאשדוד שוחה מזה שנים ארוכות בים באשדוד והוא זה שיזם את קיום משחה הים באשדוד וחיבר בין אריק פרי מפיק המשחים ליורם אסרף מנכ"ל הרשות העירונית לספורט- עיריית אשדוד. עוד לפני כ- 25 הוא הקים, קידם ויזם את נושא הטריאתלון (שילוב של שחייה בים, רכיבה על אופניים וריצה) באשדוד. כיום ענף הטריאתלון ממוסד ומתגלגל לכשעצמו. לפני כשנתיים החליט להתמקד בעיקר בתחום ה"מים הפתוחים" ושוחה מידי בוקר, באופן קבוע בין 3-5 ק"מ במי הים באשדוד ולעיתים מקיים משחה מהחוף הדרומי (ט"ו) באשדוד עד למרינה באשקלון.
פרי עושה משחים ואייש משתתף בתחרויות שהוא מפיק מזה כמה שנים וכך נוצר החיבור למשחה באשדוד בשיתוף והובלה של הרשות העירונית לספורט של עיריית אשדוד, כשמטרת העל- החדרת תחום משחי הים למודעות, להנחיל את השחייה בקרב ילדים ובני נוער, הגדלת כמות השוחים בים, לא רק כחלק מתחרות אלא כהנאה.
"לא חייב להיות מהירים בתחום הזה, השחייה היא לרוב בסגנון חתירה. מדובר במשחה מסודר וכמו שהטריאתלון לא חדר מיד לתודעה הציבורית, אני מניח שגם תחום השחייה ב"מים פתוחים" ישתרש בעוד כמה שנים בארץ", אומר אייש.
איפה יותר קל לשחות?
"בבריכה כל הזמן עסוקים בזמנים לעומת שחייה בים שלרוב היא יותר נינוחה, אפשר לשחות בקצב קל. ההבדל העיקרי הוא במחשבה. בבריכה שוחים מקיר לקיר לעומת הים- יש לחשוב על המרחק והכיוון, לשים לב שלא נסחפים לזרמים ומערבולות… לפעמים נעקצים ממדוזה ולפעמים יש מאבק מול ים סוער וגלים… צריך להיות ערניים כל הזמן אבל עם כל הקושי זה גם מה שיפה בלשחות בים- הוא משתנה מידי יום ולעולם אינו זהה ליום הקודם לו".
למי מיועד המשחה?
"המקצה של 5 ק"מ הוא למיומנים בלבד אבל המקצה העממי, של 500 מטר מומלץ לכל מי שיודע לשחות כחוויה והתנסות".
המים לא יהיו קרים באמצע נובמבר?
"אני שוחה בלי חליפה גם בחורף. כל מה שאני או כל אדם שרוצה לשחות בים זה מיומנות וטכניקה לנשימה, סגנון וקצב, שאגב מומלץ לפתח דווקא כן בשחייה בבריכה, משקפת ובגד ים. זה פשוט, צרוף הנאה וזמין לכולנו".
יורם אסרף, מנכ"ל הרשות העירונית לספורט:
"יש כיום קבוצת אנשים שמקיימת שחייה בים ביניהם מנכ"ל העירייה אילן בן עדי ומזמינים אחד את השני באופן ספונטני לשחות יחד בים, עדיין לא באופן מאורגן אלא יותר מ"פה לאוזן". בסוגיית המשחה יש צורך בביטוח, אחריות וניהול תפעולי מאוד מוקפד ולכן הרשות רואה במשחה הים באשדוד יריית פתיחה מבחינתנו להקמה של מעין בריכת שחייה עם מצופים במי הים בחוף המוכרז ברובע ט"ו בעיר כבר לקראת הקיץ הקרוב עם שני מסלולים של כ- 200 מטר, בשיתוף עם אריה תורג'מן מאגף החופים של העירייה. מעבר לזה רשות הספורט מקיימת משחים בכל שנה ובני חזקיה מוסיף בדבריו אנו פועלים על מנת לקדם את הפעילות הימית בכללה בעיר אשדוד".
השתתפות מסובסדת לתושבי אשדוד
תושבי אשדוד שירצו להשתתף במשחה ישלמו עלות מסובסדת של 60 ₪
עלות הרשמה למשתתפים שאינם מאשדוד- 100 ₪