כסף לילדים

כסף לילדים

לפני שנתיים זה התחיל. היא כל פעם שהיינו למטה בפארק רצתה ברד/גלידה/משהו מתוק. בנוסף היא תמיד היתה מוצאת ברחוב כסף. אז התחילה לאסוף, ואני בו זמנית התחלתי להסביר לה על כסף וחיסכון והחשיבות.

ששמעו אותי אנשים מדבר איתה על כסף, אמרו לי "היא בסך הכל בת 4 מה היא מבינה?" ואני אומר בדיוק הפוך! היא מבינה יותר טוב מאיתנו. אם תלמדו חינוך כלכלי נכון מגיל קטן (אפילו מאוד) את הילד שלכם הם ימשיכו איתו לאורך כל החיים ואפילו ישפרו אותו. כמו כל חינוך אחר שאנחנו נותנים. אם תקראו להם ספרים הם ילמדו לאהוב ספרים וכך גם באוכל ועוד דפוסי התנהגות. בקיצור הבנתם את הרעיון. אז מה אומרים להם? איך מתחילים? רוצים דוגמאות? בבקשה:

אני וסהר (הגדולה בת 6.5) נכנסנו לסופר לפני כמעט שנתיים. ביקשתי ממנה שתביא ממרח שוקולד. היא הביאה את מה שנראה לה יותר מושך (לא הכי יקר). שאלתי אותה אם מבחינת הטעם משנה לה איזה ממרח שוקולד היא תאכל, היא ענתה שלא, העיקר שוקולד (כי גם ככה היא לא מקבלת הרבה). ואז הסברתי לה שבהרבה מין המקרים אנו משלמים גם על איך שנראת האריזה ועל השם שלה ואפילו על התמונה של המפורסם על האריזה ולכן השוקולד יותר יקר.

אז היא הסתכלה עלי ושאלה מה לקחת? הסברתי לה שבמקרים שאין הבדלי טעמים וצורך, צריך להסתכל על המחיר (את עניין המשקל השארתי לגיל יותר מאוחר) והחלפנו לשוקולד יותר משתלם (שעלה רק 10 ₪). לאחר כשנה, שוב סופר וקניות עם הילדות (אני מאלה שממליצים כן לעשות קניות עם הילדים).ביקשתי סהר ואופק (הקטנה בת ה4) ללכת להביא תירס. הקטנה מחזיקה ביד קופסא עם יובל המבולבל עלייה ואומרת "הנה תירס של יובל, קח" וסהר מיד יוצאת בהכרזה מאחור "לא אופק זה יותר יקר כי יש על האריזה תמונה של יובל המובלבל" (מיתוג) ומחזירה למקום.

סהר-ואופק-טיפת-כלים-2-(1)

ואני מחייך מסתכל על המדף ולוקח 3 מהקופסאות של יובל. סהר מסתכלת בהתפלאות "אבל אבא…" את צודקת יפה שלי אני אומר לה, אבל תסתכלי על השלט כתוב בו "3 ב10 ₪" (פה אפשר גם לתרגל חשבון כמו שאני עשיתי) ולכן זה יוצא יותר זול. כי תירס אופק אוהבת הרבה וזהו גם מוצר שאינו מתקלקל אז לא נורא לקנות 3.

מוסר השכל מהדוגמא

יש לחנך את הילדה מגיל קטן ובעיקר צרכנות נבונה ונכונה, כי זה משהו שהוא משתמש בו מגיל קטן, כמובן שזה תלוי ביכולת הבנה של הילד והכמות מידע אשר תציפו אותו ועד כמה הוא משתף פעולה, אך דברים בסיסיים ניתן להעביר כמעט בכל גיל, ולאט לאט הוא יתחיל להשתמש עם הכסף שלו. ופה אני עובר לדמי כיס ו/או כסף שנותנים לילד.

דמי כיס

כן או לא? ממתי? כמה לתת? אלו שלושה שאלות שרובנו שואלים.

כן או לא? אז רובו אם לא כולנו יסכימו שכן, כי זה נותן עצמאות לילד ו"כח". אני אומר כן אבל אך ורק עם פיקוח ולימוד מצד ההורה. יש ללמד את הילד על חיסכון ועל צרכנות ולבדוק על מה באמת הוא רוצה להוציא את הכסף. להסביר בין רוצה לצריך. וכמובן שזה תלוי גם ב…

מתי? אין לזה גיל. אני חושב שככל שתלמדו את הילד בגיל יותר צעיר על כסף והדברים שמסביב, כך גם תוכלו לתת לילד דמי כיס בגיל יותר צעיר. אתם ההורים גם יודעים לזהות מתי הילד בשל לזה וכמה הבנה יש לו. אצליי למשל אין דמי כיס (מזכיר בנות 6.5 ו 4) אבל כסף שמצאו ברחוב ומידי פעם אני ואשתי נותנים להן לשים בקופה שיש לכל אחת. והן מחליטות מתי להשתמש בכסף ומתי לחסוך. כמובן שהן מיד גם שואלות אם מותר להן להשתמש והאם כדאי.

כמה? אז אחרי שהחלטתם לתת, חשוב שהסכום יהיה קבוע לאורך זמן ממושך (לכל דבר יש חריגות) ולהסביר לילד שעם הזמן (ניתן גם לקבוע זמן) יינתן סכום יותר גבוה (כמובן שזה בהתאם לתקציב המשפחה), בדרך כלל זה זה קורה עם גדילת גילו של הילד.

 

  • בנוסף לדמי הכיס ניתן גם שהילד "יעבוד" בשביל תוספת לדמי הכיס (ניתן לקרוא לזה בונוס- לילד זה נשמע יותר טוב). כמובן ש"העבודות" צריכות להיות דברים שהוא לא מחוייב אלייהם ביום יום כחלק מ"חובות" בית (סידור חדר) אלא דברים שאנו עושים בדרך כלל כמו שטיפת כלים בגיל קטן אוהורדת כביסה וקיפולה ואפילו בייביסיטר בגיל הבגרות. ואם זה פסח כמו עכשיו אז נקיונות שהוא לא רגיל לעשות כמו תריסים וחלונות .

לסיכום

  • דמי כיס הם דבר חשוב אך חשוב גם לפקח על ההוצאות ולהסביר לפני את חשיבות הכסף. כמה ומתי תלויים בהרבה גורמים מסביב.
  • יש לכם עוד שאלות? אני פה בכיף, ובדף הפייסבוק "זיו-לומדים להתנהל נכון"
  • הטור כתוב ברובו בלשון זכר מטעמי נוכות אך מיועד לכלל המינים

 

זיו בן שוע – אימון והדרכה לכלכלת בית נכונה
050-9256124

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*