הצוות החינוכי במקיף ז' רואה חובה מוסרית, אנושית וחינוכית להנחיל את זכר השואה לכל תלמיד ותלמידה ולפעול כך שזיכרון השואה יהיה משמעותי, וכל אדם הנושא את זיכרון השואה יראה בה זכות ולא נטל. מכח זאת, בית הספר יזם לפני כמה שנים את תכנית "משואה לתקומה" אשר הפכה לתכנית חינוכית במחוז דרום.
בשבוע שעבר, לרגל ציון יום הזיכרון הבין לאומי לשואה, התקיים טקס מיוחד במקיף ז' ובטבורו דמותו של פרופ' צבי בכרך ז"ל – חוקר אנטישמיות, שואה וגרמניה, בהקשר לעליית הנאציזם לשלטון וליל הבדולח. "לב ליבו של הטקס היה הענקת מלגות במימון משפחת בכרך לתלמידים כותבי עבודות גמר מצטיינות בנושא משואה לתקומה" אומרים בבית הספר ומציינים כי במעמד הטקס נחנך מרחב למידה מוזיאוני ופינות עבודה בספריית בית הספר המחודשת, עבור מגמת "משואה לתקומה", הנושא את השם "חוג הצב"י (צילם בליבנו ישכון)", כצוואה וכביטוי להמשך דרכו החקרנית של צבי.
זה כמה שנים שבביה"ס פועלת תכנית לימודית שש שנתית בנושא "משואה לתקומה", עד שהפכה לתכנית חינוכית מוכרת וידועה הפועלת בכל מחוז דרום ובבתי הספר התיכוניים באשדוד. על היוזמה החינוכית חתומים אלי זר -מייסד המגמה, ושרה שמש – מנהלת ביה"ס בעבר.
התכנית השש שנתית כוללת כתיבת פרק העוסק בזיכרון השואה, והיא מקיפה את כל תלמידי בית הספר. תלמידי שכבה ז', במסגרת עבודת השורשים שלהם, סיפרו את הסיפור המשפחתי שהייתה לו נגיעה לנושא השואה ואחרים קיבלו דפי עד, למדו על ילד או ילדה שנרצחו בשואה והנציחו את זכרם באתר ביה"ס. תלמידי שכבה ח' נחשפו למורשתו החינוכית של יאנוש קורצ'אק ולסיפורים אישיים של שורדי שואה הנמצאים בקשר אמיץ עם קהילת בית הספר והתלמידים. כך התוודעו הם לאחרונה לסיפורה של שורדת השואה מרים יהב. השנה ביקרו התלמידים בתערוכת הצילומים של בית הילדים של יאנוש קורצ'ק והשתתפו בשיעור בנושא יום השואה הבינלאומי בהנחיית תלמידי מגמת "משואה לתקומה". גולת הכותרת של התכנית מתקיימת סמוך ליום השואה, וזאת במסגרת "שבוע לזכור להזכיר ולהנציח".
גם בית הספר מתאים עצמו לשינויים. כיתות הלימוד משנות את פניהן והופכות למרחבים חינוכיים המאפשרים למידה משמעותית וחווייתית של נושא השואה בהיבטים נרחבים. בחטיבה העליונה לדוגמא נפתחת בפני התלמידים האפשרות להמשיך ולהעמיק בנושא במסגרת המגמה הייחודית שצמחה, נבנתה ועוצבה בבית הספר, והיום פניה לבתי הספר העירוניים האחרים בעיר. במגמה חוקרים התלמידים בנושא השואה בהקשר ההיסטורי או בהקשר לתחומי דעת מגוונים, וכותבים עבודת גמר בהיקף של 5 יח"ל.
אלי ויזל ז"ל, סופר והוגה שואה, אמר: "כשהאדם כותב על השואה, הוא לא כותב את המילים. הוא נלחם במילים. כי אין מילים לתאר את מה שהקרבנות הרגישו כאשר המוות היה הנורמה והחיים היו נס". במקיף ז' הופכים את נושא זיכרון השואה לחלק משמעותי בתכנית הלימודים. כאן, בגדר נס, מצדיעים לשורדי שואה ההולכים ומתמעטים. כאן מספרים את סיפור השואה, מנציחים ומזכירים את המאורע הנוראי שפקד את דור האבות. "בעוד שנים מעטות יהיו רק בני הדור השני והשלישי, בהם ילדיו ונכדיו של צבי בכרך ז"ל, שימשיכו ללמוד את הנושא ולספר את סיפור השואה" אומרים בבית הספר.
ד"ר מרים ויטמן, מדריכה ארצית בתחום עבודות גמר במשרד החינוך, סיכמה את הערב:" מרגש היה לראות את מעורבותם העמוקה של התלמידים בנושא השואה ובחקר וכתיבה בנושא זה. בשיחות שלאחר הטקס סיפרו תלמידים על נושאי מחקריהם, והברק נצץ בעיניים". אכן מפעל הנצחה חיוכי ורב ערך לדורות הבאים.