ראש העיר קיים השבוע ישיבת סיכום ל"צוק איתן" וביקש ללמוד על תובנות ולקחים, שימור חוזקות ושדרוג הקיים. נתוני צוק איתן מלמדים על חמישים ימי לחימה, 131 אזעקות, 269 טילים על העיר, 153 יירוטים ו-15 נפילות בעיר. פגיעות ברכוש: 687 מבנים ו-381 רכבים. ד"ר לסרי: צוק איתן היה אתגר מורכב ויכולנו לו בזכות כל העושים במלאכה ותושבי אשדוד שגילו בגרות, אחריות וחוסן מופגן.
גורמים מקצועיים ציינו בכל הזדמנות כי תיפקוד העירייה ושיתופי הפעולה שלה עם כוחות הביטחון וההצלה ב"צוק איתן", ראויים לכל שבח ומהווים מודל לחיקוי עבור רשויות אחרות שבונות כעת את מערך החירום שלהן. על אף האמור, ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי זימן השבוע את כל חברי ועדת מל"ח – ראשי מכלולים, אנשי ביטחון, משטרה, כב"א, מד"א, יקל"ר ונציגת פקע"ר – וביקש לשמוע מהם על התובנות והלקחים אותם הפיקו מחמישים ימי המלחמה. "על אף הציונים הגבוהים שקיבלנו בביקורת פקע"ר (פיקוד העורף) ורח"ל (רשות חירום לאומית) ועל אף המוכנות שלנו לחירום, 'צוק איתן' הציב בפנינו אתגר מתמשך של חמישים ימי מלחמה ואני שמח שעמדנו בו היטב" אמר ראש העיר והדגיש כי "יחד עם זאת עלינו להפיק לקחים, לשמר את הטוב ולשפר את הטעון תיקון".
כזכור, ביקורת פקע"ר ורח"ל שנערכה זמן מה קודם "צוק איתן" העניקה לאשדוד את הציון הגבוה ביותר שניתן עד כה לרשות מקומית. 98.5 היה ציון השיא אשר העלה חיוכים רבים על פניו של קב"ט העיר מר אריה איטח ושל קברניטי העיר. "אנשי פקע"ר ורח"ל בחנו אותנו בכל המכלולים הנדרשים ומצאו אותנו ערוכים היטב לתסריטי החירום האפשריים" אמר אז מר איטח מבלי שיכול היה לשער כי זמן קצר לאחר הביקורת תידרש העיר להתמודד עם אחד האתגרים הקשים ביותר מאז היווסדה.
חמישים ימי מלחמה של "צוק איתן" העמידו את העיר במצב מורכב ביותר. בעיצומו של "החופש הגדול" נשמעו אזעקות ולאחריהן טילים. כל יחידות החירום נכנסו מיד לתפעול אופטימאלי כשראש העיר ד"ר יחיאל לסרי עומד בראש ועדת החירום ומנהל את המערך העירוני. כבר אז ניסח ד"ר לסרי את העקרונות: המטרה העליונה – הצלת חיים, חיזוק החוסן והביטחון האישי, וקיום ישיבה יומית להערכת מצב ממנה ייגזרו ההחלטות ליום הבא. בתוך כך וכמענה לעקרונות הללו, התפתחו כמה מודלים שהוכיחו עצמן כמודל מנצח: חפ"ק אחוד במוקד העירוני. רכבי פיקוד זירה אחודים. הקמת מטה משימתי לטיפול מיידי בזירת פיגוע ופעילות הפגתית בעיר ומחוצה לה.
התובנות והלקחים נערכו בשני טורים. האחד – חוזקות ופעולות מוצלחות שאותן יש לשמר ולחזק, בהן מעבר מצוין ומהיר משגרה לחירום, עבודה מתואמת עם המשטרה ושת"פ מצוין עם כב"א ומד"א, טיפול מיידי ואפקטיבי בזירת אירוע ועבודה הדוקה מול מס רכוש, ממשקי עבודה של המכלולים עם היקל"ר ופקע"ר, פעילות הפגתית מצוינת להגברת החוסן, מערך הסברתי ומידע לציבור, פעילות מוקד סביב השעון (24/7) ופעילות המתנדבים. השני – חולשות ופעולות המחייבות שיפור ועליהם הושם דגש בישיבת הסיכום, כדוגמת: ניהול ניתוח ועיבוד מידע באמצעות תוכנת קומפיוצ'ר, טיפול בפערי מיקלוט ובניית מנגנון לפתיחתם המיידי, תיעוד זירות אירוע לצרכי הסברה ותקשורת, בניית תקציב מיוחד לחירום, טיפול בביקור אח"מים ואירוח משלחות בינ"ל.
לסיכום, ד"ר לסרי מצודד בעד שימור וההעצמה של תרגול מוקדם ושימור יכולות תגובה לתסריטי חירום מגוונים. הוא שיבח את שת"פ בין כל זרועות החירום ובהם הצבא באמצעות פיקוד העורף, המשטרה, כיבוי אש ומד"א וכל מכלולי החירום. שם דגש על מערך המתנדבים ותרומתם החשובה בכל תחומי הסיוע. הוא שיבח את המודלים שפותחו באשדוד (חפ"ק אחוד, רכבי פיקוד אחודים, מטה משימתי והפגות) ואת הטיפול במערך התקשורתי וההסברתי. בהתייחסו לביקור שרים וח"כים במהלך "צוק איתן", הוא ציין את חשיבות הביקורים הללו והמליץ לקבינט הממשלתי להדק את הקשר עם הרשויות המותקפות ולשתפן בהחלטות הקשורות בהן.