מבין הטכנולוגיות שהוצגו בפתיחת "שבוע אורקל" שהתקיים השבוע בהרצליה, השתתפו גם שני בוגרי SCE המכללה האקדמית להנדסה אשדוד עם רכב הסיור האוטונומי שתכננו ובנו לזיהוי והתראת שריפות יער.
מה עושים רובוטים בכנס הלימודי הגדול בישראל של קהילת המחשוב? אירוע "שבוע אורקל" שמתמקד מטבעו מדי שנה בעולם התוכנה וה-IT, חרג הפעם ממנהגו עם תערוכה של מערכות אוטונומיות שונות שאינן מעולם המחשוב. זאת, במסגרת הבשורה האוטונומית שאורקל מביאה לעולם ה-IT: אחרי הרכב האוטונומי, רובוטים, רחפנים ומכשירים חכמים נוספים, ענקית התוכנה מציעה כיום יכולות אוטונומיות ראשונות מסוגן בעולם לעולם המחשוב, בהן בסיס הנתונים האוטונומי הראשון בעולם בענן אורקל.
בין החברות שהציגו בפתיחת "שבוע אורקל" שמקיימות "אורקל ישראל" ו"ג'ון ברייס הדרכה" במלון השרון השבוע היו גם עידן בלץ ומור כהן, בוגרי SCE המכללה האקדמית להנדסה אשדוד. השניים הגיעו לכנס לאחר פנייה של נציגי אורקל ישראל ששמעו על הרובוט האוטונומי שלהם שפיתחו בעזרת ד"ר שלמי הכהן, מרצה במכללה. הרכב שפיתחו נע במרחב ומסוגל לזהות שריפה ע"י חיישן, ומתריע על שריפה ישירות למשתמש ע"י שימוש במערכת GPS מובנית. פרויקט זה נועד לסייע לצוותי כיבוי ולכוחות הביטחון, במאמצים לאתר שריפות שנגרמות בדרום הארץ כתוצאה מעפיפוני תבערה. הרכב מסוגל לנוע במרחב לפי מסלול שנקבע על ידי פקודות קוד ולזהות שריפות באמצעות חיישן להבה מתקדם. "כאשר הרכב מזהה שריפה הוא מתריע למשתמש באמצעות הודעת SMS או שיחת טלפון" הסבירו הסטודנטים. "המשתמש מקבל מהרכב נ"צ מדויק של מוקד השריפה וכך הוא יכול להקפיץ כוחות כיבוי למקום, עוד לפני שהשריפה יוצאת מכלל שליטה".
בנוסף השתתפו בכנס גם חברות שונות שהציגו פיתוחים אוטונומיים. ביניהם גם: iCobots – רובוט שיתופי מזן חדש שמסוגל לבצע משימות מרובות תוך קיום אינטראקציה פיזית עם בני אדם הנמצאים בסביבת העבודה; Su-Pad – רובוט שיתופי, הנוסע עצמאית עם זרוע שיושבת עליו ומסוגל להסתובב בין האנשים ולחלק כיבוד לעוברי אורח. אלו רובוטים ש"מתחשבים" באנשים וכאשר כאשר מגיע מולם אדם הם זזים הצידה באלגנטיות. השליטה עליו היא מכל טלפון נייד, לפטופ או טאבלט. גובהו – 1.20 מ'; Safe Mode – מערכת מצילת חיים שמבטלת את הגורם האנושי בתאונות דרכים, ומגנה על נהגים וכלי רכב כבר עכשיו ובמעבר לעתיד של נהיגה אוטונומית. הפלטפורמה מדמה התנהגות של "נהג 2.0", עם פרופילים מבוססי AI ומספקת את הנתונים הדרושים עבור כלי רכב אוטונומיים, עם חיזוי ההתנהגות של הנהגים המקיפים את הנהג.
התערוכה הוצגה על רקע הבשורה האוטונומית שאורקל מביאה לעולם המחשוב. לדברי מני מלר, טכנולוג ראשי אורקל ישראל, "אחרי הרכב האוטונומי, רובוטים, רחפנים ומכשירים חכמים נוספים, אורקל היא כיום החלוצה שמביאה יכולות אוטונומיות ראשונות מסוגן בעולם לעולם המחשוב, בהן בסיס הנתונים האוטונומי הראשון בעולם בענן אורקל. הענן האוטונומי של Oracle מייצג קטגוריה חדשה לגמרי של אוטומציה המבוססת על למידת מכונה – טכנולוגיה מהפכנית בכל ביט וביט שלה".
עידן בלץ ומור כהן, סיפרו על החוויה: "מנהלי אורקל ישראל וג'ון ברייס שמעו על המוצר שפיתחנו כחלק מפרויקט הגמר שלנו למכללה והתעניינו ברעיון וביכולת היישומית שלו. בכנס עצמו השתתפו אלפי אנשים מתחומים שונים. הרבה שאלו אותנו על הרובוט ועל המכללה ושמחנו להסביר ולהדגים כיצד הרובוט עובד. אנו מאמינים שהרובוט שלנו יכול למנוע שריפות יער רבות משום שהתפקיד שלו הוא לזהות את מוקד השריפה עוד ברגע הפריצה שלהן ולזמן את כוחות הכיבוי ישירות למקום" סיכמו השניים. "על ידי זיהוי מוקדם נוכל למנוע הרס של עצים, פגיעה בחיות היער ונזקים סביבתיים ארוכי טווח".
אודות SCE, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון
SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, הוקמה בשנת 1995 באישור המועצה להשכלה גבוהה, וכיום היא המכללה הגדולה בישראל ללימודי הנדסה. המכללה מפעילה שני קמפוסים, בבאר שבע ובאשדוד, ומעניקה תואר ראשון ושני ברוב מסלולי ההנדסה. כמו כן במכללה ישנם לימודי מכינה במרכז ללימודים קדם אקדמיים. בראש המכללה עומד פרופ' יהודה חדד המכהן כנשיא.
מידע נוסף באתר האינטרנט: www.sce.ac.il
בתמונה: עידן בלץ ומור כהן עם הרובוט בתערוכה | צילום: מכללת סמי שמעון.