השמועה שהגיעה לראשונה מפיו של ברק סרי כתכנית הדיור הגדולה בקמפיין שכבר נשכח וצצה שוב בידיעה רשמית בידיעות אחרונות עם ציטוט של שר הבינוי גולדקנופף כאילו מדובר בעובדה מוגמרת: "זהו רגע היסטורי. המהלך יאפשר לא רק את פיתוחה של אשדוד בקנה מידה רחב, אלא גם ייתן מענה לצרכי הדיור של ישראל בעשורים הקרובים, תוך האצת הכלכלה האזורית ויצירת אלפי מקומות עבודה חדשים."
תגובת יו״ר הועדה לתכנון ובניה אשדוד עו״ד גבריאל כנפו:
בהתייחס לכתבה שפורסמה היום בנוגע לפינוי מפעל “אלתא” והקמת 70,000 יחידות דיור במקומו, ברצוננו להבהיר:
תוכנית זו אינה חלק מתוכנית המתאר של העיר אשדוד, הנמצאת בעבודת תכנון קפדנית במנהל ההנדסה, בהתאם למדיניות המוסדרת שמוביל ראש העיר ד”ר יחיאל לסרי.
עיריית אשדוד ממשיכה לפעול באחריות ובאיזון לפיתוח העיר במסגרת תוכנית המתאר, שמטרתה להבטיח צמיחה בת-קיימא תוך שיפור איכות החיים של תושבי אשדוד. התוכנית כוללת בינוי במוקדים מרכזיים בעיר, כגון רובע המע״ר, הרובע המיוחד, הרובע הצמוד לנחל לכיש, וכן פרויקטים רחבי היקף של פינוי-בינוי והתחדשות עירונית ברובעים הוותיקים.
חשוב להדגיש כי יש גורמים המנסים לנצל את הנושא למטרות פוליטיות זולות, אך ניסיונות אלה לא יצליחו. עיריית אשדוד מחויבת להמשך עבודה מקצועית ואחראית לטובת כלל תושביה, תוך שיתוף פעולה הדוק עם כלל הגורמים הרלוונטיים.
נמשיך לפתח את אשדוד ולהוביל אותה אל העתיד מתוך חזון, אחריות ושקיפות.
״צעד דרמטי שעשוי להוביל למהפכה באשדוד: מפעל אלתא של התעשייה האווירית יפונה למיקום חדש בעיר״
מפעל אלתא הוותיק, הממוקם בדרום-מזרח אשדוד ומשמש לייצור מערכות מכ"ם מתקדמות – ביניהן אלה של מערכת כיפת ברזל – יועתק למיקום חדש בעיר. ההחלטה, שכבר הוגדרה על ידי שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף כ"צעד דרמטי", מסמלת פריצת דרך חסרת תקדים בתהליך פיתוחה ושגשוגה של אשדוד. מדובר במהלך חסר תקדים שעשוי לשנות את פני העיר ולהפוך אותה לאחת הערים המובילות בישראל.
במסגרת ההסכם שאושר על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), יוקצה למפעל שטח חלופי בגודל של כ-250 דונם בדרום אשדוד, כאשר עלות העתקתו נאמדת בכ-3.94 מיליארד שקל. השטח הפנוי, המשתרע על פני כ-9,500 דונם, יאפשר בנייה של כ-70 אלף יחידות דיור חדשות, לצד אזורי תעסוקה, מסחר, שטחי ציבור ומערך תחבורה מודרני.
מהפכת הקרקעות באשדוד: ניצול משאב נדיר לשגשוג כלכלי וחברתי
החלטה זו נובעת מכך שמיקומו הנוכחי של המפעל מנע במשך שנים ניצול קרקע יקרת ערך בשל מגבלות בטיחותיות שהוטלו על שטחים בסמוך לו. אותן מגבלות הובילו לכך ששטח קרקע עצום – הידוע כ"משולש החקלאי" – הפך לכלוא בין כבישי 4 ו-41, ולא התאפשר לקדם בו תוכניות מגורים או פיתוח תשתיות.
שר הבינוי והשיכון הדגיש: "זהו רגע היסטורי. המהלך יאפשר לא רק את פיתוחה של אשדוד בקנה מידה רחב, אלא גם ייתן מענה לצרכי הדיור של ישראל בעשורים הקרובים, תוך האצת הכלכלה האזורית ויצירת אלפי מקומות עבודה חדשים."
חזון לאשדוד של העתיד
בהתאם לתוכנית, העתקת המפעל תושלם בתוך ארבע שנים, כאשר רמ"י תיקח אחריות מלאה על הריסת המבנים הישנים, טיהור הקרקע ושיקום מי התהום. מנכ"ל רמ"י, ינקי קוינט, הוסיף: "זהו צעד אסטרטגי ברמה הלאומית. העתקת המפעל תאפשר שימוש יעיל בקרקע ותוביל לפיתוח עירוני ואזורי בקנה מידה שלא נראה כמותו בעבר."
השלכות על מדינת ישראל
המהלך אינו רק מקומי. העתקת המפעל מהווה חלק ממדיניות רחבה של רמ"י להעתקת מוסדות ויישום תהליכי פיתוח משמעותיים, בדומה להסכמים היסטוריים קודמים, כמו פינוי בסיס השלישות ברמת-גן. בסופו של דבר, פרויקט זה לא רק משנה את אשדוד אלא עשוי לסמן מודל לאומי לניהול קרקעות ופיתוח עירוני במדינה.
עו״ד הלן גלבר, יו״ר האופוזיציה
לסרי עובד אצל החרדים – אם למישהו עוד היה ספק מי באמת מנהל את העיר אשדוד. התכנית של שר השיכון גולדקנופף להקמת 70,000 יחידות דיור המיועדות בעיקר לציבור החרדי תהפוך את העיר על פניה, תשנה את צביונה ותדרדר את הדירוג הסוציו-אקונומי שלה לרמות נמוכות עוד יותר. למרות שחלק משמעותי מחסידות גור מתגורר באשדוד, ושר השיכון עצמו משתייך לחסידות זו, היה ראוי לדרוש חלוקה שוויונית בנטל בין כל הערים בישראל.
אני מתחילה לעבוד מהיום שהרובע שיבנה יהיה מתאים גם לילדים שלנו המשוועים לפתרונות דיור בעיר.