החשש העצום מפני רעידת אדמה אדירה בישראל

החשש העצום מפני רעידת אדמה אדירה בישראל

רעידת האדמה שהתרחשה הלילה בטורקיה ובסוריה, הורגשה בבתים רבים ברחבי הארץ והיא הייתה עדות ממשית לחשש של ישראלים רבים לתופעת טבע מסוכנת זו שתתקיים גם בישראל. התרחיש נמצא כבר שנים רבות בקו החשיבה של הגופים הממונים על כך במשק הישראלי, אך הבעיה היא שיש פער עצום בין הצורך של הציבור לבין הביצוע בפועל.

ניר שמול –  מנכ"ל החברה לפיתוח והתחדשות עירונית וחברת שניר: "הפתרון לנושא רעידות האדמה הוא ערבות הדדית בין הרשויות החזקות לבין הרשויות שזקוקות לסיוע בתחום זה לאור מיקומן הגיאוגרפי הבעייתי ובמיוחד בסמוך לשבר הסורי אפריקאי."

הפתרון הממשלתי המהיר שיש לבצע הוא הגדלת זכויות הבנייה באזורים רבים ברחבי הארץ, הן באזור המרכז והן במרחבים וזאת כדי למנוע קריסת של מבנים שיתמוטטו כמו מגדלי קלפים.

 תמ"א 38 היא פתרון מעולה אך לא מקדמים זאת מספיק. התוכנית לחיזוק מבנים היא תוכנית שמעניקה פתרון מידי לבתים הוותיקים שהוקמו לפני שנים רבות, טרם השתת תקני הבנייה המחמירים בישראל. לכן יש אפשרות לחזק את היסודות במבנים האלו וכך להעניק שקט נפשי לדיירים. בנוסף לכך יתווספו במבנים האלו לאחר חיזוקם דירות בקומות נוספות וכך יתווספו דירות למאגר הדירות הארצי.

בשלב זה לצערי בוצעה תוכנית זו בכמות קטנה מאד של בנייני מגורים במרכז ודווקא באזורים הבעייתיים הסמוכים לשבר הסורי אפריקאי לא בוצע מהלך זה באף מבנה מגורים. אחת הנקודות הבעייתיות היא נושא הרישוי וקבלת היתרי בנייה שאורכים פרקי זמן ארוכים מאד ולכן כל פרויקט כזה במקום שיטופל באופן מהיר נסחב לאורך שנים ובינתיים רעידת האדמה עלולה להגיע.

פעולות שהצענו בעבר בנושא קריטי זה – תוכנית מהפכנית בנושא זה הוצגה על ידינו כבר בשנת 2011 לשר מתן וילנאי השר להגנת העורף לשעבר, שראה בה מודל מעולה ומעשי ורצה לקדם אותה בין הרשויות, אך מאז ועד היום לצערי לא נעשה דבר לקידום התוכנית החדשנית.

 כשלים של מבנים ישנים – המדינה אינה מסוגלת לממן את העלויות של חיזוק המבנים הישנים אשר עולים מיליונים רבים. לכן ההצעה לבצע תוכניות כמו תמ"א 38 היא מעולה כיוון שכל הצדדים מרוויחים. בעלי הדירות יגורו במבנים יציבים והחברות הקבלניות ייהנו ממכירה חופשית של דירות שייבנו בקומות הנוספות לאחר פעולות החיזוק ועל פי האישורים ההנדסיים.

זאת כיוון שרק המבנים שנבנו החל מ 1.1.1980 בחקיקה מתאימה של המדינה מותאמים בתקנים שלהם במקרה של חלילה רעידת אדמה. 

תכנון לעתיד הקרוב – קו החשיבה הוא של ערבות חברתית בין רשויות חזקות לבין רשויות אשר זקוקות באופן מידי לחיזוק. תוכנית זו נבנתה לאחר חשיבה רבה מכל ההיבטים והיא תוכנית ישימה וכלכלית שיש אפשרות לבצע אותה באופן מידי. לצערנו היום תוכנית תמ"א 38 מתבצעת רק במקומות שיש בהם כדאיות כלכלית ולא במקומות שיש צורך אקוטי בביצוע המהלכים האלו.

הפתרון אמור להגיע באמצעות חקיקה מהירה של המדינה לצד אספקטים כלכליים ותמריצים אמיתיים ליזמים ולחברות הקבלניות שיבצעו פרויקטים אלו במרכז וגם במרחבים לחיזוק ולתוספת מיידית של זכויות בנייה במרכז.

 זה הזמן לפעול לטובת החזון ולהתייחס לנושא תמ"א 38 כתוכנית דגל אמיתית לפתרון הטרגדיה הצפויה למאות אלפי אזרחים שעלולים להיפגע ברעידת אדמה בישראל. אסור להמתין יום אחד אלא לצאת לכך באופן מהיר וזאת לאור הנזקים העצומים הצפויים הן בחיי אדם והן בנזקים כלכליים. אפשר למנוע זאת על ידי פתרון משפטי יצירתי וערבות הדדית של המדינה לתושביה ושל רשויות חזקות לרשויות שזקוקות לפתרון מידי.

 

חברי הכנסת וחברי הממשלה – אל תגידו לא ראינו, לא שמענו, לא ידענו. התוכנית קיימת ואפשר ליישם אותה לכן יש להוריד את החסמים ולקדם את התהליך.

הכותב, ניר שמול –  מנכ"ל החברה לפיתוח והתחדשות עירונית וחברת שניר   |  צילום: טל שחר

 

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*