הפתרון לבעיות מערכת החינוך?

הפתרון לבעיות מערכת החינוך?

ניסוי שמנהל ד"ר חן גלעדי מהמחלקה להנדסת מכונות ב SCE קמפוס אשדוד, בשיתוף פעולה עם המעבדה לבינה מלאכותית של אגף מו"פ של משרד החינוך, בוחן את שילובם של רובוטים בעלי בינה מלאכותית בבתי הספר כעוזרי הוראה, שיפחיתו עומס מהמורים.

מדי שנה, אנחנו שומעים על האתגרים הרבים איתם מתמודדת מערכת החינוך בישראל. כיתות גדולות, וחוסר קבוע באנשי חינוך, אשר מביא לעומס חריג שנוחת על כתפיהם של המורים. אך האם כל זה עתיד להשתנות, בזכות עזרה מכיוון לא צפוי?

פיתוח חדש עליו עובדים במעבדת מחקר לרובוטיקה מרוחקת של ד"ר חן גלעדי מהמחלקה להנדסת מכונות ב SCE המכללה האקדמית להנדסה על שם סמי שמעון ובשיתוף המעבדה לבינה מלאכותית של משרד החינוך אותה מנהל ד"ר עמיר גפן, מציע שילוב רובוטים בדמות אדם כעוזרי הוראה שיסייעו למורים. במחקר המשלב בינה מלאכותית ורובוטיקה, נערכים בימים אלו סדרת ניסויים בבית ספר שדות איילון בבית חשמונאי שייך למועצה אזורית גזר, ד"ר גלעדי מספר, "אני כחוקר יכול לחקור במעבדה עד אין קץ אבל אם לא אפגוש את המציאות בפועל, בתוך הכיתות ומול התלמידים, אני לא אדע אם תוצרי המחקר אכן תורמים לפתרון הבעיה במערכת החינוך". לשם כך, משרד החינוך מציע דרך אגף מו"פ, מעבדות שונות המהוות מצע נוח ויישומי לבחינת שאלות המחקר"

בניסוי נבחנה יכולתה של רובוטית להעביר מערכי שיעור שנבנו באופן אוטונומי לקבוצת תלמידים. על פני הרובוטית שלבשה בגדי אדם הוקרנו פני אישה, ששפתיה נעו בהתאם למערך השיעור. המטרה של הדמייה זו היא להעניק לרובוטית כמה שיותר מאפיינים אנושיים ובכך לבדוק את מידת ההקשבה והביצוע של התלמידים לרובוטים בדמויות אדם. "מדובר על תהליך מחקרי ארוך ומתמשך הבוחן את טיב הקשר בין התלמידים לסייעת הרובוטית", אומר ד"ר גלעדי. כמו כן, הרובוטית יכולה להקרין במרחב ועל שולחנות התלמידים סרטוני הסברה פרטניים כך שכל תלמיד מקבל את חווית השיעור המיטבית האישית בשבילו. הרובוטית אומנם לא יכולה לנוע בין התלמידים, אבל הניסוי בחן גם את יכולת הניתוח סביבתי של הרובוטית כך שתדע להגיב למתרחש סביבה על ידי התלמידים. ניתוח זה נעשה באמצעות תמונות שנאספות לאורך השיעור על ידי מצלמה המותקנת על הרובוטית ובכך מסייעת לה לנתח את ביצועי התלמידים במשימה שניתנת להם ולהגיב בהתאם. "בעתיד, אנחנו מקווים כי הרובוט עוזר ההוראה יוכל לא רק להגיב לתלמידים בזמן אמת על המשימה, אלא גם לנתח את הביצועים ולהפיק דו"ח אודות התקדמות הלמידה שלהם." אומר ד"ר גלעדי.

ד"ר גלעדי מסביר כי "השאיפה שלנו שהרובוטים לא יפריעו למורה, אלא ישחררו אותה לפעילויות נוספות. המטרה למעשה היא להפוך את היחס, הרובוטית תלמד קבוצה שתהווה שני שליש מהכיתה והמורה תהיה פנויה עם שליש הנוסף. המשמעות שהמורה תוכל להתרכז בקבוצה קטנה של תלמידים בכיתה, על סמך הצורך שלהם בעזרה ויחס יותר אישי."

אין ספק כי עד שנראה את עוזרי ההוראה הרובוטיים בכיתות בתי הספר נדרש עוד זמן רב, אולם החוקרים השותפים לפרויקט מקווים כי ככל שיושקעו יותר משאבים  בניסויי  ניתן יהיה להרחיבו למגוון שיעורים וקבוצות גיל שונות ובכך להגדיל את התקווה להביא פתרון זה לא רק לישראל אלא למדינות רבות בעולם. "נושא החינוך נמצא בעיקר המיקוד של מדינות ה OECD כך שישראל אינה היחידה שמחפשת פתרונות חדשניים בתחום זה באמצעים של בינה מלאכותית ורובוטיקה. אני מאמין ומקווה שנצליח להביא בשורה בהקדם."

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*