בהמשך למקרה בו לוחם מילואים ששירת בעזה הצליח להימלט מברזיל לאחר שקיבל התראה מהקונסוליה הישראלית על סכנת מעצר. בעקבות האירוע, יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת הודיע על דיון דחוף בנושא ההגנה על חיילי צה"ל מפני רדיפה משפטית בחו"ל. משרד החוץ, משרד המשפטים והמל"ל פועלים במשותף לסייע לחיילים שעלולים להיתקל בהליכים פליליים בחו"ל. צוות ייעודי הוקם להערכת סיכונים במדינות שונות, ומתן התראות לחיילים כאשר קיים חשש למעצר. כך, למשל, חייל נדרש לעזוב את סרי לנקה לפני מעצר אפשרי.
המוקד ברשתות החברתיות:
ארגונים אנטי-ישראליים משתמשים ברשתות החברתיות לאיסוף מידע על חיילי צה"ל. היא ממליצה למחוק תכנים הקשורים לשירות הצבאי ולשמור על דיסקרטיות מלאה.
מה לעשות במקרה חירום?
במקרה של עיכוב או חקירה במדינה זרה, ההמלצה היא לא לשתף פעולה, להימנע ממסירת מידע ולהתייעץ מיד עם הקונסוליה הישראלית. ברוב המקרים, הסוגיות מסתיימות בדיאלוג דיפלומטי בין המדינות.
מדינות בסיכון:
מדינות בעלות נטייה אנטי-ישראלית, כמו בלגיה, בריטניה ודרום אפריקה, היו בעבר מוקד להוצאת צווי מעצר כנגד בכירים ישראלים. כיום החשש מתמקד גם בחיילים בדרגות נמוכות יותר.
צורך בפעולה מונעת:
על המדינה להיערך מבעוד מועד על ידי הנחיות לחיילים והקמת מערך הגנה משפטית יעיל. ארגון "שורת הדין" פועל כבר 15 שנה להגנה משפטית על חיילי צה"ל ומוביל תביעות נגד ארגוני טרור בבית הדין הבינלאומי בהאג. האירועים האחרונים מדגישים את הצורך בהיערכות מוגברת של חיילי צה"ל לקראת נסיעות לחו"ל ובמענה ממוקד מצד המדינה לאיום המשפטי.