בקרב לא מעט מכונות תעשייתיות נמצאת טכנולוגיה אשר שינתה לחלוטין את פני התעשייה – dc motor. מדובר למעשה במנוע זרם ישיר, מכשיר שביכולתו להפוך אנרגיה חשמלית ולתרגם אותה לתנועות מכניות.
אז באילו תחומים מנוע זרם ישיר יכול לשמש אותנו, ומה עוד חשוב לדעת על נושא זה? על כך ועוד נסביר לכם במהלך הכתבה הבאה שאתם עומדים לקרוא.
איך זה עובד?
מטרתו העיקרית של dc motor היא בעצם להמיר אנרגיה חשמלית לתנועה מכנית, וניתן לעשות זאת כאשר נוצרת אינטראקציה בין שדות מגנטיים. מנוע זרם ישיר בעצם מורכב משני רכיבים עיקריים:
סטטור – תפקידו של הסטטור הוא בעצם לייצר את השדה המגנטי הנחוץ עבור המנוע.
רוטור – הרוטור נועד לקיים אינטראקציה עם השדה המגנטי על ידי הולכת זרם.
פעולתם של שני רכיבים אלו עוזרת למנוע לתרגם זרם חשמלי לכוח מכני עם תנועה סיבובית.
קצת רקע על motion control
עוד היבט מכריע במגוון מערכות טכנולוגיות נפוצות בתעשיות שונות הוא motion control. מדובר למעשה בטכנולוגיה אשר מאפשרת הינע ובקרה מדויקים של מכונות וציוד טכנולוגי.
בבסיסה, בקרת תנועה איכותית כרוכה בשימוש במספר טכנולוגיות שונות על מנת לווסת את המהירות, המיקום והמומנט של כל הרכיבים המכניים החיוניים.
רכיבי בקרת תנועה
בימינו, רובן המוחלט של מערכות בקרת התנועה מורכבות ממספר רכיבים שפועלים בתיאום מושלם על מנת לספק שליטה איכותית, מדויקת ומבוקרת בהתאם לצרכי תנועת המערכת:
אנקודר
האנקודר הוא למעשה חיישן מתקדם בו ניתן להשתמש על מנת למדוד פרמטרים כמו מהירות וכיוון התנועה. זהו אחד הרכיבים החשובים ביותר בכל מערכת בימינו, בגלל שהוא מאפשר לקבל מידע חיוני אודות תפקוד המערכת בזמן אמת – ובכך בעצם מבטיח לנו שנוכל לבצע התאמות במידת הצורך ולשמור על דיוק מרבי.
dc motor
כפי שהזכרנו קודם לכן, מנוע זרם ישיר נועד לתרגם אנרגיה חשמלית לאנרגיה מכנית, והוא עושה זאת בתנועות סיבוביות. הטכנולוגיה הזו מהווה את הבסיס לרוב השימושים הטכנולוגיים בימינו – וכך גם באשר ל-motion control.
הפונקציות העיקריות של בקרת תנועה
בקרת מהירות
בקרת מהירות מהווה פונקציה די בסיסית כאשר מדובר במערכות בקרת תנועה. בקרת מהירות בעצם מאפשרת למכונות לנהל את מהירות התנועה שלהן בצורה מדויקת. זו פונקציה חיונית כאשר יש צורך במהירות עקבית ומבוקרת.
בקרת לחץ
בקרת לחץ או כוח נחשבת חיונית כאשר מדובר ביישומים תעשייתיים בהם המכונות אמורות לקיים אינטראקציה מדויקת עם רמות התנגדות שונות.
פונקציה זו בעצם מאפשרת למערכות להתאים בצורה דינמית את רמת הכוח המופעל, וזאת לצד שמירה על ביצועים אופטימליים שלא פוגעים בתפקוד המכונות.
בקרת עכבה
בקרת עכבה חשובה בעיקר בעולם הרובוטיקה. בענף זה, מכונות נועדו לקיים אינטראקציה מול סביבות דינמיות.
סוג הבקרה הזה בעצם אמור לבצע אדפטציות לעכבה המכנית של הרובוט (קשיחות, שיכוך וכדומה), ולעשות זאת בזמן אמת על מנת להבטיח שהרובוטים יסתגלו למאפיינים הפיזיים של האובייקטים איתם הם מתקשרים.
ולסיכום
בקרת תנועה מהווה היבט מכריע במגוון מערכות טכנולוגיות נפוצות בתעשייה, ומנוע זרם ישיר הוא חלק בלתי נפרד ממנה.
כמובן שיש צורך בבחירת פתרונות בהתאמה אישית – ובדיוק לשם כך ניתן ליצור קשר עם חברת לוונשטין טכנולוגיות, זו המומחיות שלה.