בשנים האחרונות הפכה ההתחדשות העירונית לכלי מרכזי בהתמודדות עם בניינים ישנים ומתפוררים ברחבי הארץ. פרויקטים של פינוי-בינוי אמנם מביאים עמם תנופת בנייה, תוספת יחידות דיור חדשות, שדרוג תשתיות והחייאת שכונות, אך הם טומנים בחובם גם אתגרים לא מבוטלים — החל בעומסי תנועה, דרך מחסור חמור בחניות ועד שינוי בלתי הפיך של קו הרקיע העירוני.
באשדוד, עיר שחולשת על קו חוף ונבנתה לפי תכנון מוקפד בשנות ה-60 וה-70, מורגש בשנים האחרונות שינוי עמוק — הדגש עובר מבנייה מרווחת ומדורגת לגובה מגדלים שמתמרים מעל המרקם העירוני הוותיק. הדיירים הוותיקים ברובע א', שזוכרים את העיר כבעלת אופי קהילתי צנוע, מביטים בחשש על פרויקטים שמתכננים להוסיף מאות ואף אלפי יחידות דיור חדשות – על אותה הקרקע.
אחת הבעיות המיידיות והבוערות שנובעות מפרויקטים כאלה היא מצוקת החנייה, ובעיקר באזורים שכבר כיום סובלים ממחסור במקומות חניה. לצד ההבטחה לשיפור איכות החיים, תוספת מוסדות חינוך וציבור – קשה להתעלם מהשפעתם הישירה של מגדלים רבי קומות על חיי היום-יום של תושבים ותיקים: פחות צל, יותר עומסים, שינוי בתחושת המרחב, ולעיתים גם תחושת ניכור.
על רקע זה, השבוע נרשמה התקדמות משמעותית בהתחדשות של רובע א', כאשר שתי תכניות פינוי-בינוי גדולות אושרו להפקדה על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.
שני פרויקטים משמעותיים יוצאים לדרך ברובע א' הוותיק
חברת "אביסרור" קיבלה את אישור הוועדה המחוזית להפקדת שתי תכניות פינוי-בינוי ברובע א' באשדוד, הנמצאות סמוך למתנ"ס עוזיאל. מדובר בפרויקטים מהגדולים שאושרו בעיר בשנים האחרונות, שצפויים לשנות את פני השכונה ולהשפיע באופן ישיר על איכות חיי הדיירים.
0
מתחם הנשיא – הרחבת הקהילה בלב השכונה

תכנון: אדריכל עדן בר, ממשרד בר לוי אדריכלים ומתכנני ערים.
0
התכנית הראשונה עוסקת במתחם בן כ-35 דונם, שבו כיום 186 יחידות דיור ישנות, במבנים שנבנו בשנות ה-50 ומצבם הפיזי מוגדר כרעוע. מדובר בדירות קטנות ללא מרחבים מוגנים, לצד מקלטים ישנים, מבנה מסחר מיושן ומרכז קהילתי הכולל מוסדות ציבור.
התכנון החדש מציע לפנות בהדרגה את הדיירים ולבנות תחתם 1,023 יחידות דיור חדשות, ב-10 בניינים – שישה מהם מגדלים בגובה 29-30 קומות. כמו כן, יוקם רחוב חדש שיחבר בין רחוב קדש לרחוב סיני, וישולבו מוסדות ציבור ושירותים קהילתיים. הדיירים יועברו במספר שלבים לדירות חדשות, כחלק מהליך מוסדר.
מתחם הרצל – בשאיפה חדשה, אחרי שמונה שנות תכנון

תכנון: אדריכל עדן בר, ממשרד בר לוי אדריכלים ומתכנני ערים.
0
המתחם השני, המשתרע על שטח של כ-5.4 דונם בלבד, כולל כיום 72 יחידות דיור בשלושה מבנים ישנים. גם כאן מתוכננת הריסה ובנייה מחדש של 324 יחידות דיור חדשות, בשני מגדלים בני 27 קומות ובניין נוסף בן 7 קומות.
בנוסף ליחידות הדיור, התכנית כוללת הקמה של גני ילדים, בית ספר וקומפלקס מוסדות ציבור – מה שמעיד על כוונה ליצור מתחם מגורים שלם, ולא רק תוספת נדל"ן. את התכנון ביצע משרד "בר לוי אדריכלים", והוא מקודם כבר כ-8 שנים עד לאישור הנוכחי.
0
מבט לעתיד: איך שומרים על איזון?
שתי התכניות מאירות את הדרך לקראת התחדשות משמעותית באשדוד, אך גם מעלות שאלות מהותיות: איך מאזנים בין התחדשות לפיתוח יתר? כיצד מוודאים שמרקם החיים הוותיק והחמים של רובע א' לא ייהפך לקונגלומרט של מגדלים מנותקים? והאם העירייה ערוכה להציע פתרונות תחבורתיים וחינוכיים למאות הדיירים החדשים שצפויים להתווסף?
אשדוד עומדת בצומת דרכים בין עבר נוסטלגי לעתיד אורבני – התשובות ייקבעו בשטח.