כתובת בכול רחוב

כתובת בכול רחוב

פרויקט "כתובת רחוב" באשדוד הוא חלק ממערך הניידות הארצי של עמותת "עלם", בשיתוף תחום הנוער של החברה העירונית לתרבות הפנאי ועיריית אשדוד. כל הפרטים על הניידת המיוחדת בראיון עם גאיה ניר, מנהלת הפרויקט המטפל בשטח במצוקות של מתבגרים הנמצאים במצבי סיכון.

המתנדבים בניידת עלם יוצאים מידי שבוע, בימים א'-ה' לכל מקום אליו מגיעים בני נוער: חופים, גנים, פארקים ועוד, עם הניידת ונוכחים בהם ומהווים כתובת כמבוגרים מיטיבים ואחראיים עבור בני הנוער. זה יכול להתחיל בלשבת ולשוחח על החיים יחד עם כוס תה ומגיע לדברים יותר עמוקים- כמו לשתף את המתנדבים בדברים שעברו עליהם במהלך היום עד לדברים חשובים ומשמעותיים יותר- התייעצויות, שיתופים ועוד. הצוות מורכב מארבעה רכזים- גאיה- סטודנטית לפסיכולוגיה באוניברסיטה הפתוחה אשר מרכזת את הפרויקט, שתי רכזות נוספות ורכז, כולם סטודנטים או בעלי תארים אקדמאיים בכל הקשור למדעי החברה וההתנהגות, קרימינולוגיה, עבודה סוציאלית וכו'. כל רכז יוצא לערב יחד עם מתנדבים ומתנדבות בגילאים שונים, מגיל 25 ומעלה. "אנחנו עובדים מול נוער וצעירים בגילאי 12-26, למרות שהיו צעירים שרצו להתנדב בפרויקט. יש מורכבות עם כך שמישהו בן 20 ישוחח עם מישהו בן 26… יש עניין של ניסיון חיים. הערב מחולק לשני חלקים- קבוצה קבועה מגיעה למקום בשעה קבועים ופוגשים בני נוער שמגיעים לפגוש אותם באופן קבוע יחסית, יש מתוכם כמה שמגיעים כבר במשך מספר שנים. החלק השני הוא יותר רנדומלי, והם מתחלקים לקבוצות ונעים באזורים שונים ברחבי העיר ומציגים את עצמם אל מול קבוצות של בני נוער.

יצא שסירבו לשוחח אתכם?
"היו פעמים שאמרו שזה לא מתאים להם אמרנו תודה והלכנו. אין לנו שום רצון להטיף או לכפות עצמנו עליהם. אנחנו נמצאים בשטח כדי לתת מענה לצעירים וברגע שהם מכירים ומזהים אותנו הם מגיעים אלינו".

איך אתם מציגים את עצמכם?
"אנחנו מסבירים על עלם, שזה ארגון שעובד ללא מטרות רווח בכל הארץ, על מספר של פרויקטים שמטרתו להיות מבוגר מיטיב מול בני הנוער. יכול להיות שאנחנו מפספסים בני נוער מקבוצות מסוימות… בגלל גישה מסוימת אבל אנחנו פועלים לפי נהלים והכנות והוראות ברורות.

מי מבני הנוער נחשב לנוער בסיכון?
"מבחינת העמותה כל בני הנוער נמצאים בסיכון, מעצם היותם בני נוער יש רצף סיכוני. למשל, נערה שהיא תלמידה חרוצה וילדה טובה בבית ומגיעה ממעמד סוציואקונומי גבוה, גם לה יכולות להיות בעיות או לעלות קשיים כאלה ואחרים, בין אם היא 'דלוקה' על נער מבית הספר, מתקשה בלימודים, נמצאת בתהליך של זהות מינית או רבה עם חברה או ההורים. צריך רגע אחד קטן, או פרק זמן יחסית קצר כדי להתנסות בחומרים ממכרים כאלה ואחרים ולפעמים זה יכול להוביל לשינוי משמעותי ואפילו להתדרדרות, גם של אותה נערה מצטיינת לצורך העניין".
הורים שנמצאים רוב הזמן בעבודה, או כאלה שלא ממש מנהלים שיחות פתוחות עם הילדים לא שמים לב לפעמים שהם זקוקים לאוזן קשבת, למישהו שיוכלו לסמוך עליו או להתייעץ איתו ושם יכול להתדרדר המצב לאיזשהו מדרון. ברגע שאנחנו נמצאים שם ומלווים אותם בתהליך, בהסתכלות רחבה יותר ומקצועית, תוך חיבור לחינוך הבלתי פורמלי.
במיקום הקבוע הם נמצאים כשעה וחצי ומשם מסתובבים במקומות שונים. זמן הפעילות שלהם מתחיל בשעה 20.00 בערב עד שתיים בלילה. אשתקד הניידת פעלה ארבעה ימים בשבוע והשנה הניידת פעולת חמישה ימים.
עלם קיימים ופועלים כ- 30 שנה ופועלים בפרויקט באשדוד מזה כעשור. בשנת 2016 הצוות נפגש ושוחח עם כ-1000 בני נוער, בין אם מדובר בשיחות שארכו כ- 10 דקות ובין אם בשיחות ארוכות ומתמשכות או מפגשים קבועים, רובם בגילאים 15-18, מתוכם כ-250 בני נוער שומרים איתם על קשר קבוע למשך חודשים וחלקם במשך שנים. גאיה החלה להתנדב ב"הפוך על הפוך" ועברה להיות רכזת הנערות של הניידת וכיום היא מנהלת את הפרויקט "כתובת רחוב".

1 (1)

מה עושים במקרה ונער/ה מגיעים עם מצוקה?
"כל המתנדבים שלנו עוברים הכשרה מקצועית- פעם בחודש בנושאים שונים כמו מיומנויות שיח, סמים, הקשבה פעילה, כלים בתוך השיחה ועוד… ואנחנו כל הזמן משוחחים לפני יציאה לשטח וגם בחזרה ממנו, על כל דבר שקורה והם מאוד מחויבים. אם אחד המתנדבים מנהל שיחה ומגיע לשלב שהוא מרגיש הוא לא יודע להתמודד איתו, בדיוק לצורך כך הרכזים נמצאים יחד איתם, כדי לתת מענה מקצועי יותר במקום. הרבה פעמים בני הנוער בוחנים אותנו ויש כאלה שלוקח להם הרבה זמן עד שהם מעזים לדבר איתנו ונפתחים מולנו. מעבר לזה יש לנו הדרכות פרטניות ואנחנו נותנים תמיד עוד כלים נוספים".

אתם שומרים על סודיות מול בני הנוער? או מעבירים הלאה? ועד כמה הם חוששים מזה?
"אנחנו כפופים לחוק שפועל בקרב העובדים הסוציאליים שאומר שיש לנו חובת סודיות על כל דבר שהם מספרים לנו ולכן לרוב, אנחנו לא מעבירים להורים, למורים או לכל גורם אחר כמו משטרה- זה הדבר הראשון שאנחנו אומרים להם אחרי ההיכרות הראשונית, למעט שלושה מקרים שאם הם קיימים בשיח, אין לנו ברירה ואנחנו מחויבים ללכת ולדווח והם: אם קיים חשש סביר שהם עלולים לפגוע בעצמם, אם נער/ה מתחת לגיל 18 מספרים לנו שפוגעים בהם מינית והפוגע הוא מישהו שאחראי עליהם כמו הורה, מורה, מדריך ואם קיים חשד סביר שעומד להתבצע פשע קונקרטי כמו למשל: רצח, שוד מזויין, אונס, החזקת נשק חם וכדומה- זה עולם שאנחנו לא מתעסקים איתו ומדווחים על זה. לפעמים, על אף שהם יודעים שאנחנו מחויבים לדווח, דווקא אז הם פונים אלינו וזו הדרך שלהם בעצם לקבל עזרה".

מה ההבדל ביניכם לבין כל סיירת אחרת שמשוטטת בלילות ופעולת מול בני נוער ברחוב?
"יש לנו חיבור למערכת החינוך הבלתי פורמלי. אני מתנהלת מול מזל שאלתיאל מנהל תחום הנוער שמסתכלת על כל התמונה הכללית ועם עומר גדג' רכז תנועות הנוער והרכזת של המד"צים ומצליחה ליצור חיבור בין בני הנוער שיושבים בפארקים לאלו הפעילים בתנועות ובארגונים. כל בני הנוער נמצאים ברחובות- גם מישהו שנמצא בתנועות נוער יושב ביחד עם חברים בפארקים… ודווקא שם חשוב לומר שאנחנו לא יושבים רק עם נוער "סורר" אלא נותנים מענה לכולם, בנושאים שונים, בין אם בחרם חברתי, אלימות ועבריינות ברשתות החברתיות, חומרים ממכרים ואולי בעיקר שיח בהתמודדות מול דברים יומיומיים- קושי בלימודים או מבחינה חברתית".
דבר נוסף אותו בונים לאחרונה הוא רעיון לגייס מתנדבים שיעבירו שיעורים פרטיים בהתנדבות לבני נוער שמתקשים בלימודים או לא פונים להורים מסיבה כלכלית או שמתביישים לבקש עזרה מההורים או לא רוצים להטריח אותם, בכל המקצועות.

רוצים להתנדב לפעילות של ניידת עלם "כתובת רחוב"? צעירים בגילאי 12-26 ורוצים לפנות אליהם להתייעץ לגבי כל נושא שרק תרצו? חייגו למספר: 054-9773892 או שלחו אימייל לכתובת: [email protected]

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*