יהודי שמקיים מצוות ושומר תורה מבי בדיוק את מצוות הנחת תפילין של יד וראש. זוהי מצווה שתלווה אותו לכל החיים ולכן חשוב מאוד להקפיד עליה ולא להזניחה אף פעם.
מגיל 13 שהאדם מגיע לגיל מצוות ועד שהוא מת הוא מצווה מהתורה להניח תפילין, מצוות זו מוזכרת לנו פעם ראשונה בתורה בפרשת שמע ישראל.
יש כמה סוגים של תפילין: תפילין מהודרות, תפילין בהמה גסה, תפילין בהמה דקה ותפילין פשוטות. יש כמובן עוד סוגים כמו תפילין חברון, תפילין בית אל ועוד שאר מותגים למיניהם. ההבדל העיקרי הוא האם התפילין מוגדרות כמהודרות, כאלה שמתחילת עבודה ועד הסוף נעשו בעבודה יד או שהייתה כאן מעורבות של מכונה.
בתור בן אדם דתי, העדיפות שלי תמיד הייתה להניח תפילין מהודרות, כיוון והמצוות מאוד חשובה לי, וחשוב לי שתעשה ברמת ההידור הכי גבוהה
חס וחלילה שלא יבין הקורא לא נכון, מצוות תפילין חלה כהלכה גם בתפילין שאינן מהודרות, כל עניין תפילין מהודרות הוא עניין אישי מאוד של האדם.
אז למה לא כולם קונים תפילין מהודרות?
העניין היחיד כאן הוא עניין כספי. כיוון ותפילין מהודרות עולות כמעט פי 2 מתפילין פשוטות, צריך להתאמץ כדי לרכוש אותם. לא כל אחד יכול להרשות לעצמו לשלם כמעט חצי מהמשכורת (בהתחשב בשכר הממוצע בשוק) על תפילין מהודרות. למרות שאני טוען שההשקעה היא חד פעמית ואם לא אז לפחות ל30 שנה קדימה.
איך קובעים מי הן תפילין מהודרות ומי לא?
קודם שנבין, רמת ההידור היא כאן שקובעת האם תפילין מהודרות והאם לא. רמת הידור שווה לאיכות ייצור התפילין. לפני שסוגרים עם סופר סת"ם כדאי לבדוק עבודות קודמות שלו, לשאול אנשים שמכירים אותו והכי טוב את הלקוחות שלו. האם הרצועות מחזיקות מעמד שנים רבות והבתים נראים טוב גם לאחר מספר שנים כנראה שהמוצר איכותי מאוד וכדאי לסגור עם אותו בעל מקצוע שיכתוב ויכין את התפילין.
איך יודעים מהם הסימנים לתפילין מהודרות?
כפי שציינתי בפסקה הראשונה, יש כמה קרטריונים מהן תפילין מהודרות. אחד מהם הוא תפילין שעשויות מעור בהמה גסה כמו שור. בהמשך לכך, מי ייצר את הבתים, האם הם נעשו בעבודת יד או שמכונה ייצרה אותם? האם לאותו סופר סת"ם יש הסכמה מהרבנות הראשית או עשה הסמכה בבית דין מקומי?
בתפילין מהודרות רצועות העור יהיו צבועות משני הצדדים בצבע שחור ולא מצד אחד, הקלף יהיה חלק ונקי ובכל זמן נתון שהסופר סת"ם כתב אותו חשב אך ורק על המצווה.