חרמות בבתי הספר הם תופעה קשה שמשפיעה על חייהם של ילדים ובני נוער, ולעיתים קרובות גורמת לנזקים ארוכי טווח מבחינה רגשית, חברתית ולימודית. תופעה זו אינה מוגבלת רק למקרים של הצקות פיזיות או מילוליות, אלא כוללת גם חרם חברתי סמוי, אשר יכול לגרום לתחושת בדידות עמוקה ולפגוע בתחושת השייכות של הילד לסביבה הלימודית והחברתית. בשל ההשלכות החמורות של חרמות, ישנה חשיבות קריטית ליישום תוכנית עירונית מקיפה שמטרתה למנוע, לאתר ולטפל בתופעה באופן מערכתי ורב-תחומי.
הדרך היעילה ביותר להתמודד עם חרמות היא להתחיל בחינוך למניעתן כבר בגילאים הצעירים. בגיל הרך ובכיתות היסוד ילדים נמצאים בשלב שבו הם מגבשים את ערכיהם החברתיים ולומדים כיצד לבנות מערכות יחסים. אם כבר בשלבים מוקדמים נעניק לילדים כלים רגשיים וחברתיים להתמודדות עם קונפליקטים, נאמנות לחברים וכבוד הדדי, נוכל לצמצם באופן משמעותי את הופעת החרמות בהמשך. תוכנית עירונית צריכה לכלול חינוך לשיח רגשי חיובי, סדנאות אמפתיה, פעילות משותפת המחזקת את הקשרים החברתיים בכיתות ותוכניות התערבות מהירות במקרה של חרם מתהווה.
יתרון נוסף בהתחלת התוכנית בגיל צעיר הוא היכולת לשנות נורמות חברתיות לפני שהן מתקבעות. ילדים מושפעים מאוד מסביבתם, ואם בבתי הספר תשרור אווירה המעודדת הכלה ושוויון, הם יאמצו ערכים אלו גם בהמשך חייהם. נוסף על כך, מעורבות מערכתית של צוותי החינוך, ההורים והרשות המקומית מאפשרת לייצר חזית אחידה נגד חרמות ולמנוע מצבים שבהם ילדים חווים נידוי חברתי ללא מענה מתאים.
לכן, תוכנית עירונית לטיפול בחרמות אינה רק צורך חינוכי אלא השקעה אסטרטגית בעתיד הקהילה כולה. רק באמצעות חינוך, מודעות ופעולה עקבית ניתן לבנות חברה מכילה, סובלנית ובריאה יותר עבור ילדינו.
0
0
חבר מועצת העיר מאיר בן חו שיגר השבוע מכתב לראש העיר ד״ר יחיאל לסרי בעניין, בה הוא מעלה הצעה לסדר הדורשת להטיל על הממונה לחינוך לבנות תוכנית הסברה ע"י אנשים מקצוע הכוללים את העומד בראש המערכת מר ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי ואפילו אותנו חברי מועצת העיר, לעבור בבתי הספר ולהסביר ולהדגיש את ההשלכות של חרם על ילד כזה או אחר.
אחד הנושאים היותר חשובים שמונחים לפנינו בשנים האחרונות, ולצערי רק מחמיר עם הזמן הוא נושא ה – חרם בקרב הילדים ובני נוער בבתי הספר היסודיים והעל תיכוניים. אנחנו עדים כמעט מדי יום לתופעות חרם על ילדים ע"י ילדים אחרים, וכמעט ואין התערבות מצד מערכת החינוך. לאחר פניות רבות של הורים מודאגים בעיר, ולאחר בדיקה בכמה וכמה בתי ספר באשדוד, נוכחתי לדעת שאין מספיק, אם בכלל תשומת לב לנושא הזה מצד מערכת החינוך ואנשי המקצוע.
0

רוצים לעדכן אותנו באירוע חדשותי? יש לכם סיפור ששווה שנסקר? כתבו לנו או שלחו לנו תיעוד בוואטסאפ האדום של אשדוד פור יו
0
בתאריך 5 לינואר 2025 במסגרת "חוק החרם" שיזמה חברת הכנסת קטי שיטרית, הושק המוקד "קול לכולם" שיספק מענה מקצועי ותומך לתלמידים המתמודדים מול נידוי חברתי בבתי הספר. ב11 לפברואר 2025 חבר הכנת ינון אזולאי הגיש הצעה לסדר "דחופה" כלשונו – "התמודדות מערכת החינוך עם חרם ושיימינג אצל תלמידים"
החששות, והפעולות שנעשות במדינה הן לאחר מקרה טרגי ביותר של אדווה מרים עובדיה ז"ל בת 13 מעכו ששלחה יד בנפשה בעקבות חרם כיתתי ממושך. אין לנו את הזמן לחכות חלילה למקרה הבא, אנחנו חייבים לפעול מיידית ולדאוג שלא יקרה מקרה כזה שוב.
ההצעה לסדר:
אני מציע להטיל על הממונה לחינוך לבנות תוכנית הסברה ע"י אנשים מקצוע הכוללים את העומד בראש המערכת מר ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי ואפילו אותנו חברי מועצת העיר, לעבור בבתי הספר ולהסביר ולהדגיש את ההשלכות של חרם על ילד כזה או אחר.