שירה עברית בקלאסיקה ישראלית

שירה עברית בקלאסיקה ישראלית

היום השלישי של פסטיבל אשדודשירה 2019 שילב בין הקלאסיקה של הספרות והשירה העברית דרך משוררים וסופרים לאמנים ויוצרים שהביאו את הקהל לשיאים חדשים של רגש

בפירמידה במוזיאון אשדוד לאמנות מפגש "נגיד שקוראים לה מרי, בלאדי מרי" עם המשורר רוני סומק והסופר דן בניה סרי שהקריאו קטעי פרוזה ושירה ושוחחו על השירה העברית בעשורים האחרונים. האמן עומר קורן פתח את הערב בשני שירים ומיד לאחר מכן המשורר רוני סומק הציג את הסופר דן בניה סרי וקבע כי הוא אחד הכותבים הטובים ביותר שיש וכי בכל פעם שהוא קורא טקסט שלו הוא מתרגש: "הוא בעיניי אחד האמנים הגדולים של קטעי פתיחה" ומיד לאחר מכן הקריא קטע פתיחה אהוב עליו מאחד מספריו של בניה סרי ואמר כי "פתיחה היא אגרוף בבטן ומיד לאחר מכן רצף אגרופים נוספים שרק הולכים ומתעצמים".
דן בניה  סרי אמר כי "הספרות נולדת במקום שהפסיכולוגיה נכשלת" ושאל את סומק "איפה הפצע שלך, רוני? היכן נכשל הפסיכולוג?" וזה ענה כי הוא מרגיש שהוא פורק דרך הכתיבה ואף בשיריו השמחים מסתתר כאב.

במרכז פסג"ה אירחה המשוררת סמדר שרת ארבעה משוררים במופע "לשורר בין דימונה לאשדוד" והמוזיקאי יניב נחמני ביצע שלושה שירים שהלחין, הפיק ועיבד מתוך אלבום שכולו מילות שיריה של שרת שנקרא "עד הקיץ הבא": על פס המסילה / שמיים / והשיר רוזמרין – שכתבה שרת לאחותה. ליוו אותו בנגינה רונן הרוניאן על מלודיקה ויוסף אברג'ל על כלי הקשה.

שרת ניהלה שני פאנלים מתחלפים עם דלית בת אדם שקראה ודיברה על התחדשות, סיפרה על תהליכי הכתיבה שלה ועל תחנות במסע הייחודי שלה לעבר ההתחדשות ויניב קקון המשנה לראש העיר שסיפר כי מתכתב דרך שירה בימים אלו עם סגן ראש העיר הרב יחיאל וינגרטן כך שהוא כותב שיר והשני משיב לו שיר באינטרפטציה לזה שכתב.

בפאנל השני אירחה שרת את המשוררת שירה אוחיון המוכרת כאקטיביסטית חברתית אשר עומדת להוציא את ספר הביכורים שלה ואת ניסים ברכה שסיפר על דימונה, העיר בה גדל וכיצד הוא משלב בחיין את תחום ההיי טק והשירה וכן על ספר שיריו השני שנרקם בימים אלו. כל הפאנל הקריא שירים שכתבו על זיכרונות ילדות, על מיקומים גיאוגרפיים, על חוויות, אהבות, כאבים ופרשנויות.

בבית יד לבנים התקיימה כיתת אמן מרגשת במיוחד עם הזמרת והיוצרת ריטה בהנחייתה של ליבנת בן חמו, שדרנית הבכירה בגל"צ וגלגל"צ. זוהי כבר השנה רביעית שבן חמו מובילה את פורמט כיתות האמן בפסטיבל אשדודשירה במבנה של שיחה על הבמה והופעה אינטימית.

בן חמו הזמינה את ריטה לבמה ותיארה אותה רגע לפני כן כאישה, זמרת, שחקנית, מחדשת של תרבות, אמא ואשת קריירה שכבר הפכה מזמן לקונצנזוס לאומי והקהל קיבל אותה בתשואות חמות. עוד סיפרה בן חמו כי בפעם הראשונה שריטה נכנסה אליה לאולפן היא פרצה בבכי וריטה חיבקה אותה חיבוק מכל הלב. בן חמו, שגדלה עליה ושרה שירים שלה מול המראה כשהייתה ילדה קטנה וניכר היה החיבור והריגוש מצד שתיים על הבמה שהגיעו לשיא לקראת סוף הערב כאשר שרו יחדיו את השיר "נוצה ברוח".

כיתת האמן אפשרה לקהל להכיר את ריטה שמככבת על הבמות כבר 33 שנים קצת יותר מקרוב, לשמוע סיפורים שטרם נשמעו על השתלבותה בארץ, על החיבור עם המעריצים ואף שיתפה כיצד הושפעה מהוריה ועל שתי בנותיה שמופיעות וממשיכות את דרכה, בדרכו שלהן. במהלך הערב ביצעה גם את השירים "שרה ברחובות", "מחכה" ושיר נוסף בפרסית כאשר האמן אלדד ציטרין ליווה אותה בנגינה על פסנתר כנף שחור.

 

הערב (יום רביעי, 27.11) בפסטיבל:
"מי מפחד ממשוררת מזרחית?" בשעה 19:30 במרכז פסג"ה מפגש עם חמש משוררות: ציפי שחרור, ד"ר רחלי אברהם-איתן, מרגלית מתתיהו, עדי תשרי ועדינה מור חיים. ליווי מוזיקלי: מיקי הררי (החברים של נטאשה) והזמרת ניבה בן סימון.
"יגל יעקב ישמח ישראל"- בשעה 20:00 בקפה תיאטרון בית יד לבנים – שירת יגל יעקב וקסידות מלחון עם החזן-פייטן אבי אפנג'ר, עו"ד דוד גולן ואנסמבל מטרוז' בניהולו המוזיקלי של יורם אזולאי
"בני ציפר מארח": שירת הארץ מסע בין דורות" – בשעה 20:30 באודיטוריום מונארט – עם המשוררים: אגי משעול, תמיר גרינברג, ריטה קוגן, יוסף עוזר, שלומי חתוכה, סיגלית בנאי ורועי חסן. ליווי מוזיקלי: עופר כלף.

 

 

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*