יהיה קשה להסביר לתושבי הרובעים הותיקים שחוו הצפה באיזור מגוריהם וכל הכנות השבת נתקעו, כולל הוצצאת ילדים מהמיסגרות והגעה למקום עבודה או סתם סידורים חשובים. חלק מהרחובות ממש נתקעו ברמה של מצור. בעיריית אשדוד מדווחים על מטה חורף שהוקם והמון מאמצים שמנעו לכל הדעות הצפות נוספות ומקרים רבים של הצפות ברחבי העיר, אך כמו בכל שנה, אין לה יכולת לעמוד בשבר ענן נקודתי עם תשתיות משנות ה-60.
שבר ענן הוא תופעה מטאורולוגית המתרחשת כאשר כמות משקעים גדולה מאוד יורדת בפרק זמן קצר ובאזור מצומצם. תופעה זו נגרמת משכבת עננים כבדה שמתרוקנת במהירות, מה שיוצר שטפונות והצפות שעלולים לפגוע בתשתיות ובחיי היומיום בערים. כאשר ערים ותיקות עם תשתיות מיושנות נאלצות להתמודד עם תופעה זו, הן עומדות בפני אתגר משמעותי במניעת נזקי הצפות ובשמירה על שגרת החיים של התושבים.
מזג האוויר החריג באשדוד
הלילה האחרון התאפיין במערכת גשם חורפית ועוצמתית שהגיעה לאשדוד, כשהיא מלווה בברקים ורעמים. בתחנות המדידה ברחבי העיר נרשמו כ-30 מ"מ גשם בממוצע. שיא האירוע התרחש בשעה 11:00, כאשר שבר ענן הוריד 13 מ"מ גשם תוך רבע שעה בלבד. בעקבות הגשמים הכבדים, הצטברו שלוליות ענק במספר אזורים בעיר, והעירייה פעלה במהירות לניקוז המים ולטיפול במוקדי ההצפות.
פעולות העירייה למניעת נזקים
כחלק מההתמודדות עם שבר הענן, העירייה הפעילה מוקד חירום מיוחד הכולל מערכת מתקדמת של ניטור בזמן אמת באמצעות 840 מצלמות הפרוסות ברחבי העיר. מצלמות אלו מאפשרות לזהות בזמן אמת אזורים עם פוטנציאל גבוה לאגירת מים. בנוסף, הופעלו מערכות חיזוי מתקדמות הכוללות מדדי "רמזור" שמחלקים את העיר לאזורים לפי רמת סיכון להצפות. המערך הטכני כולל 11,080 קולטנים, 8 מובילים ראשיים, ו-150 קילומטרים של תשתיות הולכה תת-קרקעית.
שגרת החיים בזמן האירוע
למרות עוצמת הגשמים וההצפות המקומיות, העיר מתנהלת ברובה בשגרה. צוותי מנהלות הרובע יצאו לסיורים לבדיקת דרכי הגישה למוסדות החינוך ולניקוי קולטנים שנחסמו. מוקד 106 העירוני פועל במתכונת חירום ומנטר את מצב התנועה והצפות המים לאורך כל היום.
תחזית להמשך
לפי התחזית, הגשמים צפויים להימשך לפחות עד שעות הצהריים, והתושבים מתבקשים לשמור על זהירות בדרכים ולהצטייד במטריות. העירייה מוסרת כי תמשיך לפעול במלוא המרץ על מנת להבטיח את בטיחותם של התושבים.
סיכום: שינויי האקלים ואתגרי התשתיות
שינויי האקלים מביאים איתם אירועי מזג אוויר קיצוניים בתדירות ובעוצמה הולכת וגוברת, שמעמידים את הערים בפני אתגרים חסרי תקדים. ערים ותיקות כמו אשדוד, שבהן קיימות תשתיות מיושנות ברובעים הישנים, נאלצות להתמודד עם לחץ גובר על מערכות הניקוז והתחבורה. למרות האתגרים, ישנה חשיבות רבה להמשיך ולפתח טכנולוגיות חדשות ומתקדמות שיסייעו במזעור הנזקים ובהתמודדות עם תנאי מזג אוויר קיצוניים בעתיד.