חדשנות היא אלמנט עצום מהתרבות הסינית וההמצאות הסיניות עיצבו במידה רבה את החיים המודרניים שלנו כיום. הן לקחו אנשים הרחק מעבר לים, חוללו מהפכות בירוקרטיות, נתנו לנו את התעופה והבסיס למנועי הטילים ואפילו תרמו לנו את הכדורגל. על 5 המצאות כאלה בכתבה שלפניכם
אורן הדר
רוב הישראלים מכירים היום את כושר הפיתוח וההמצאה הסינית בעיקר דרך הרכב החשמלי הסיני שמחולל מהפכה בתחום התחבורה העולמית – עם טכנולוגיה מתקדמת, זמינות וביצועים טובים בהרבה משל מתחרים מאירופה, ארה"ב, יפן וקוריאה – ובמחירים יותר נגישים. איך הצליחו הסינים לעשות כזאת קפיצה קדימה בתחום התחבורה החשמלית, שנחשב כל כך מתקדם ו"מערבי"? כי בניגוד למה שנהוג לחשוב, חדשנות היא אלמנט עצום מהתרבות הסינית – וזה נכון כבר אלפי שנים. הרכב החשמלי הסיני הוא לא המהפכה הראשונה שסין הפכה לטרנד עולמי, וישנם פיתוחים מהפכניים לא פחות שאף נולדו בסין.
1. המצפן
מתקן הניווט הכי בסיסי ומשפיע בהיסטוריה, שבזכותו יצאו אנשים לגלות ארצות חדשות, משאבים ותרבויות. בלעדיו, קולומבוס לא היה מגיע לאמריקה. אבל הסינים הם שהמציאו את המצפן, והשתמשו בו עוד במאה הרביעית לספירה – הרבה לפני כל החדשנים באירופה: הימאי הסיני צ'אנג חה יצא למסעות עם מצפן עוד ב-1405, והגיע להודו, סרי לנקה, למפרץ הפרסי ולאפריקה. קצת לאחר מכן הגיע המצפן לאירופה, ויושבי היבשת חשבו שיש בו כישוף או משהו שטני. ואף חשוב מהמצפן: הסינים לימדו את כל העולם איך לשרטט מפה ימית, ולבנות בסיס ידע לניווט.
2. הנייר
אם הזכרנו שרטוטים, שווה לספר קצת על הנייר – עוד המצאה סינית. במאה הראשונה לספירה לקח פקיד סיני בשם צ'אי לונג מסגרת עץ, ומתח עליה עיסה של צמח קנבוס ונסורת. כשהתייבשה התערובת, התקבל חומר גמיש וחזק – הנייר הראשון. החומר היה נוח יותר לכתיבה מאשר חתיכות עץ והרבה יותר קל מהן. היריעה החדשה גם היתה הרבה יותר זולה להפקה מפפירוס, הצמח ממנו הוכנו יריעות כתיבה עד אז. ההמצאה של צ'אי לונג הוצגה לאדוניו, והפכה לסטנדרט בסקטור הבירוקרטי של סין: כל פקידי הקיסר השתמשו בה, והממציא הפך לאציל עשיר ומוערך.
3. הכדורגל
הרבה אבות יש לו, לספורט הפופולרי בעולם – אך הקדמון שבהם מגיע מסין, מהמאה השנייה לפנה"ס: היה זה משחק בשם קוג'ו שבו בועטים בכדור דרך פתח בתוך רשתות, שניצבות על שישה עמודים מקושטים. בקוג'ו ישנן שתי קבוצות של 12 עד 16 שחקנים, ואסור לגעת בכדור בידיים. התרומה העצומה של הקוג'ו היתה התרבות שצמחה סביבו: זה היה משחק ששיחקו במפגשים פוליטיים ובכנסים כדי להקליל את האווירה, וגם בפסטיבלים למיניהם. משחק שבו שיחקו גם האליטות וגם פשוטי העם.
4. התעופה
הכלי הראשון מעשה ידי אדם שהתרומם לאוויר היה פנס רוח סיני – מעטפת נייר שבתוכה הוצב נר, חימם את האוויר ויצר עילוי מתמשך. מדובר בפיתוח שמקורו בטקסים דתיים מהמאה השלישית לספירה. ב-240 לספירה החל שימוש צבאי בפנסי נייר מעופפים, לצורכי איתות ותקשורת בזמן מלחמה. רק עם פלישת המונגולים לאירופה בשנת 1241 נחשפו המקומיים לטכנולוגיה המהפכנית הזאת. רק ב-1709 פותח דגם של בלון אוויר חם בפורטוגל, וגם הוא נגנז במהירות לאחר שממציאו, הכומר ברתולומאו דה גזמאו, הואשם בכפירה.
5. הרקטה והזיקוקים
הסינים פרצו דרכים לא רק עם בלונים מנייר: עוד ב-300 לפנה"ס המציאו את אבק השריפה הראשון, תערובת של אשלגן מלחתי, אבקת פחם וגופרית. כהני דת השתמשו בהם בטקסים דתיים, ויצרו פיצוצים שנועדו להבריח רוחות רעות. עד מהרה נעטפה התערובת בגלילים אטומים בצד אחד – ונולדו הזיקוקים והרקטות. בשנת 1,000 נולד הקליע הרקטי – חצים ששוגרו אל שורות צבא היריב בעזרת אבק שריפה. עם הזמן הגיעה הטכנולוגיה לאירופה, שודרגה עד להולדת מנועי הרקטה המודרניים – בזכותם הגיעה האנושות אל הכוכבים.
סיכום
בשורה התחתונה, רכב חשמלי סיני הוא רק אחד מהדברים שבזכותם סין מעצמה כלכלית כבר כל כך הרבה זמן. ואם להסתמך על המסורת החדשנית של העם הסיני, כנראה שמחכים לנו עוד הרבה חידושים מהמזרח הרחוק, ולא רק בתחום התחבורה החסכונית והבטיחותית שאינה מזהמת.