"אי אפשר להפיק את מלוא המשמעות מקריאת ספר אם איננו נמצאים לבדנו. אבל דווקא הודות לקריאה המתבודדת הזאת מזדמן לנו להכיר מקרוב אנשים שאולי לא היינו פוגשים לעולם – או בגלל שהם כבר מתו לפני מאות שנים, או בגלל שדיברו בשפות שאיננו מבינים. ובכל זאת הם הופכים לחברים הכי קרובים שלנו, ליועצים הכי חכמים שלנו, לקוסמים שמהפנטים אותנו, לאהובים שעליהם חלמנו מאז ומעולם". (אנטוניו מנוז מולינה, "כוחו של העט")
דומה שאין תיאור יפה מזה למשמעות הקריאה בעולמו של כל אדם ובודאי בעולמם של ילדים, המעצבים את אישיותם באמצעות החוויות שהם רוכשים במהלך חייהם הצעירים. לספר יש כמובן מקום של כבוד בסך החוויות של האדם והוא אולי מהמרכיבים המשפיעים ביותר על נפשו של האדם. בשבוע שעבר התקיימה פתיחה חגיגית לציון "מצעד הספרים" במקיף א' אשדוד.
"מצעד הספרים לילדים ולנוער" הינו מפעל משותף של משרד החינוך והתאחדות הוצאת הספרים בישראל. "מצעד הספרים מציע מסגרת לפעילות בית ספרית שמטרתה לעודד ילדים ובני נוער לקרוא ספרים" אומרים בבית הספר ומציינים את ייחודיות הפרויקט בכך שב"מצעד הספרים התלמידים קוראים ספרים מתוך רשימה מוצעת וספרים נוספים, לפי בחירתם האישית. הם משתתפים בפעילות סביב הקריאה הנערכת ביוזמת צוותי מורים וספרנים בבתי הספר ובוחרים בהצבעה את הספר האהוב עליהם ביותר".
אחת מהפעילויות המעניינות הכרוכות בפרויקט "מצעד הספרים" היה כאשר תלמידי כיתות ח'-י' עיטרו את הספרייה בניבים ובפתגמים העוסקים בעידוד הקריאה ובחשיבותה. השולחנות בספרייה היו גדושים בספרים חדשים אותם רכש בית הספר להצלחתו של הפרויקט, והתלמידים ניצלו זאת לעיון, קריאה והנאה.
כמו כן, התלמידים ביקרו בספריית בית הספר לפי מערכת מסודרת, בליווי צוות בית הספר, כאשר המורה מסבירה לתלמידיה על המיזם ומשמעויותיו וקראה בפניהם קטעי קריאה העוסקים בהנאה שיש בקריאה ובחשיבות שבה. לאחר מכן, התלמידים יצאו למרחב הספרייה ושאלו ספרים. ניתנה להם אפשרות להתרשם מהספר שבחרו ולקרוא אותו בהנאה.
"בסיום הקריאה, על כל תלמיד יהיה לכתוב דו"ח קריאה על התרשמותו מהספר שקרא ולהציג את הספר בפני חבריו לכיתה בכל דרך יצירתית שיבחר" אומרים בבית הספר ומאחלים לכל תלמידיהם קריאה מהנה.