העמותה לקידום הגלישה והספורט הימי עושה חיל בעיר אשדוד ובקרוב תקיים שתי אליפויות נוספות- ביום חמישי הקרוב 07.09- תחרות גלישת לילה בחוף גיל וברגע שיעלה הים, באחד מימי שבת הקרובים: אליפות אשדוד הפתוחה ע"ש גיל שניאור ז"ל וגם- אם כבר בגלישה עסקנין- תתכוננו לאליפות אשדוד והסביבה בסקייטבורד! לא משנה על מה ומתי תרצו לגלוש- הכל בעמותה אחת בליווי ותמיכה של רשות הספורט העירונית אשדוד
ירון קליין (46) נשוי+ 3, עובד בנמל אשדוד כתכנון וקשרי לקוחות ובתפקידו המוכר יותר בעיר הוא יו"ר העמותה לקידום תרבות הגלישה והספורט הימי באשדוד. נפגשנו עמו לסקירה קצרה על העמותה ופעילותה, מה היה לנו לאחרונה ומה צפוי בעתיד הקרוב, מאוד קרוב. פתחו יומנים כי לא תרצו לפספס!
העמותה לקידום הגלישה והספורט הימי באשדוד הוקמה בשנת 2002. היה זה מרקו עייש שלקח יוזמה וקיבץ כמה חברים, ביניהם גם ירון קליין- יו"ר העמותה כיום. לדאבונם, העמותה לא החזיקה הרבה זמן ודעכה, אולם בשנת 2012 היא קמה לתחייה, כשרצו לבנות את נמל הדייגים.
ומאז פועלת ללא הפסקה.
טדי מנשה היה היו"ר, ירון החליף לתקופה של שנה שלאחריה כולם יצאו לשנת שבתון ובמקביל פתחו את פורום ים- שלא היה גוף פורמלי והם התעסקו בו בעיקר בתחרויות רייס של סאפ, ואילו שגיא אפשטיין מילא את תפקיד יו"ר העמותה, עד לחודש דצמבר 2016 בו קליין חזר לתפקיד.
מזה שנים ארוכות שעיריית אשדוד ורשות הספורט העירונית תומכות ומקדמות את הספורט הימי באשדוד, לרבות ענף הגלישה. רק לפני כשבועיים התקיימה אליפות אשדוד הפתוחה בסאפ רייס ולפני כן אליפות הארץ בקייט סרף- לא קיימו תחרות כזו 8 שנים ברצף מפני שאף אחד לא הצליח להרים את הכפפה.
איך העמותה לקידום הגלישה הפכה לקידומו של הספורט הימי ככלל?
"העמותה, כשהוקמה הייתה ל"קידום הגלישה" ועכשיו היא "לקידום הגלישה והספורט הימי" גם כי נוצר צורך וגם מפני שאיפה שלא עושים שם אנחנו נכנסים לתמונה. יורם אסרף, מנכ"ל רשות הספורט בעצמו חובב ים וגולש סאפ, יש לנו חופים נהדרים וכמות גדולה יחסית של גולשים כך שהדבר מתבקש ונוצרה היענות מדהימה בכל תחרות שמתקיימת, שסוחפת גם הרבה צופים שאינם מהתחום."
יש עוד עמותה כמותכם בארץ?
"יש עמותות אחרות וטובות. בנתניה למשל, מי שמחזיק את תיק הספורט הוא גולש וחבר מועצה ומביא לשם את הסבב האירופאי. מה שכן, בוודאות- אין עמותה פעילה כזו בארץ מבחינת הארגון והסדר, מה גם שאנחנו שמים דגש גדול מאוד על פעילות למען הקהילה. חושב לציין שיש שיתוף פעולה מעולה עם רשות הספורט עם תמיכה חזקה. אף עירייה לא ששה לקיים פעילות חופים לעומת אשדוד שכאן כולם תומכים באופן מלא בכל פעילות החופים".
רוב התחרויות עברו מחוף גיל שנחשב היה לחוף הגולשים לחוף הקשתות. מה קרה לחוף ה"גולשים"?
"נדידה של חולות בחוף גיל יצרה פגיעה בחוף. היום כולם גולשים צפונית לחוף אורנים עד השובר ומחוף י"א דרומה. פשוט נוצר שרטון של חול".
לקחתם אחריות גם על הסקייט פארק?
"העמותה היא הגורם המקשר בין העירייה לקהילה. לכל גולשי הגלים הייתה מעורבות מתישהו עם סקייטבורד. יש דימיון מלא בין הענפים- האחד גלישת בטון והשני- גלישת מים. מדובר באותו האדרנלין ה"ווייב" והאנשים", אז זה לגמרי היה מתבקש ומבחינתנו… איפה שיש ביקוש אנחנו נמצאים. היה לנו ברור שצריך לעשות תחרות- יזמנו ובקרוב תתקיים אליפות אשדוד והסביבה בסקייט".
אז מה צפוי בקרוב?
ביום חמישי הקרוב, 08/09 (התחזיות נראות נכון לכתיבת הכתבה נהדרות, נקווה שהים לא יאכזב) תתקיים תחרות ה"נייט שואו"- גלישת לילה בחוף גיל עם הגולשים הכי טובים בארץ, מהשעה 19.00-23.00.
לאחר מכן אמורה להתקיים אליפות אשדוד בגלישת גלים ע"ש גיל שניאור ז"ל- הכל מוכן מזה כבר כחודשיים, אולם מכיוון שהתחרות חייבת להתקיים ביום שבת ובימי שבת האחרונים הים לא היה מספיק גבוה, כולם נמצאים בתקופת המתנה.
ביום ראשון, 08/10 תתקיים אליפות אשדוד והסביבה בסקייטבורד שתתקיים כמובן בסקייטפארק בפארק אשדוד ים.
בחודש פברואר 2018, כבכל שנה נוצרים גלים מדהימים בשובר ליד הנמל. ככל הנראה נקיים תחרות מיוחדת רק לגולשים של השובר. מדובר בחוף איכותי עם גלים גבוהים, חזקים, מסודרים וארוכים שרק גולשים מקצוענים מגיעים אליו.
מה החלום שלך כיו"ר העמותה?
"אני לא חולם אני מבצע. מתקדם לאט לאט צעד צעד. בקרוב אני יכול לומר למשל שתוקם בריכת גלים קטנה באזור חוף מיעמי של "ווייב גרדן", כחלק מהשיפוץ של החוף. זו אמנם בריכה קטנה יחסית אבל ללא ספק תיחשב כסוג של אטרקציה. הבריכה של "קלי סלייטר" זו הבריכה שכולם חולמים עליה ואולי יום אחד תהיה כזו גם באשדוד".
תורמים לקהילה
מעבר לפעילות הספורטיבית, חברי העמותה לוקחים חלק בהרבה מיזמים חברתיים. מבחינתם, זה הכי חשוב. הם מלווים בהתנדבות חוג קבוע של ילדים עם צרכים מיוחדים פעם בשבועיים בגלישת גלים, מעבירים הדרכות בבתי הספר היסודיים בכל הנוגע לבטיחות בים וגלישה ובכל סוף שנה נותנים לתלמיד אחד שנבחר כמצטיין הן חברתית והן מבחינה לימודית גלשן ושיעורי גלישה במתנה. כמו כן, חברי העמותה מקיימים פעילות שוטפת עם "בית ידידים"- פעם בשבוע מלמדים אותם לגלוש.
בחג הפורים הם מחלקים משלוחי מנות וביום המעשים הטובים האחרון אירחו גדוד של "כפיר" ביוזמה פרטית .
כיום, העמותה מורכבת מעשרה חברי ועד מנהל וקבוצה רחבה יותר של 50 איש שפועלים ומתנדבים. כמו כן, העמותה נתנה מלגות ע"ס 1000₪ לכל אחד למשה פרץ ודני חזן גולשים מוצלחים מאשדוד- כל אחד מהם שנסע לאליפות העולם בתחומו (גלישת גלים וגלישת סאפ) רשות הספורט העירונית השתתפה בעלות כרטיסי הטיסה ובכך הסיוע תרם להשתתפות הגולשים באליפויות השונות כחלק חשוב.
מה עם הבנות? יש יותר גולשות או שזה עדיין ענף גברי?
"כבר 20 שנה אומרים שכמות הבנות עולה. יש היום יותר נשים בסאפים, אם פעם זה היה ספורט של בנים בלבד, היום רואים שבנות מקבלות הזדמנות שווה. עדיין יש יחסית מעט מאוד בנות, אבל אולי עוד 20 שנה נראה את השינוי במים, כשהדור הצעיר של היום יתבגר".
שני הענפים- סקייט בורד וגלישת גלים עומדים שניהם להיות ספורט אולימפי באולימפידה הקרובה- 2020. "הקריטריונים קשים מאוד", אומר קליין ומוסיף- "יש לנו סיכוי טוב יותר שהמתחרה האולימפי יגיע דווקא מהסקייט פארק" .
בימים אלה חברי העמותה מקיימים סדרה של פגישות עם יועצת ארגונית – חברה בעמותה בשם תמר קוכנר- ומנהלים תהליך אסטרטגי כדי להבין איפה הם רוצים להיות בשנה הבאה ולאחריה, לבחון אלטרנטיבות. מבחינתם, הם חייבים להגדיר מה הם רוצים ולהיות כמה שיותר מקצועיים. לקחת את העמותה עוד כמה צעדים קדימה גם מבחינת הסדר והארגון, כשהמהות היא תמיכה בכל מי ומה שקשור לגלישה. מבחינת קליין וחבריו, העמותה היא גוף שמטרתו לעזור ולקדם את הספורט והענפים השונים.