בשבוע שעבר (24/4/18) התקיימה ישיבת ועדת מל"ח וביטחון שנייה לשנת 2018, במהלכה הוצגה תמונת המצב בזירה המזרח תיכונית והמשמעויות הנגזרות עבור העורף האזרחי והיערכותו לחירום. הנושא המרכזי בישיבה עסק בהתנהגות אוכלוסייה בעת חירום בדגש על התגובות האפשרויות לסכנה. ראש העיר: לצערנו "הנפיצות" באזורנו גבוהה ואנו חייבים להיות מוכנים וערניים לכל תרחיש. התנהגות נכונה בחירום מצילה חיים.
מנהל אגף חירום וביטחון מר אריה איטח פתח את הישיבה השנייה של ועדת מל"ח, בהשתתפות ראשי מכלולים, נציגי פקע"ר ומשטרה, עובדי אגף הביטחון ומתנדבים, והציג את המצב הביטחוני ואת מערכת ההכנות הנדרשות בתחום הגורם האנושי. עיקר דבריו יוחדו לנושא התנהגות האוכלוסייה בחירום תוך עמידה על מאפייני ההתנהגות בחירום ועקרונות הטיפול בהם.
"להתנהגות אוכלוסייה בחירום יש משמעות קריטית באופן התפקוד והצלת חיים. ככל שהאדם שומר על קור רוח, מבין את המציאות סביבו והוא ערוך להתמודד עם תרחישי חירום שונים, כך סיכוייו להתמודד עם אירוע החירום טובים יותר" אמר וציין את החשיבות בשמירה על רמת מוכנות מיטבית, ברמה פרטית וברמה עירונית, ואת החשיבות בהטמעת התודעה להתנהגות נכונה בחירום בקרב הציבור.
התגובות האפשרויות לאדם שנקלע לסכנה או לאירוע חירום מזוהה עם האותF , לפי ששלושת האפשרויות מתחילות באות זו:FIGHT – התמודדות אקטיבית לשינוי המצב.FLIGHT – בריחה.FREEZE – קיפאון, הימנעות מפעולה. ככל שאדם יכיר את המציאות ואת הפתרונות האפשריים כך יגיב טוב יותר לתרחיש ויתמודד טוב יותר עם האירוע. מודעות זו תסייע לו גם במתן עזרה לאחרים – לבני המשפחה, לחברים בעבודה, לשכנים או לכאלה הזקוקים לעזרה.
העיקרון המנחה הוא שכל אדם צריך להיערך כך שלא יהיה תלוי במערכות חיצוניות אלא יוכל להתמודד בעצמו בחירום. המערכות החיצוניות אמורות לסייע רק לאלה שלא יכולים לסייע לעצמם, או באירועים קיצוניים כדוגמת חילוץ, פינוי לטיפול, אספקת מים וכיו"ב.
יו"ר ועדת מל"ח חזר שוב על החוסן הקהילתי כאבן יסוד בכוח העמידה של העורף. הדברים נכונים כל השנה על מנת לשמור על איכות החיים של התושב, ונכונים שבעתיים בעת חירום כי אז לכל אדם יש יכולת לסייע ולעזור לאחר כך שנוכל לצלוח גם אירועים קיצוניים במינימום נזקים.
בתוך כך עלה נושא ההיערכות לאירועי קיץ בדגש על תקופת החופש הגדול כי אז אלפי בני נוער מייצרים סביבת חיים פעילה ומאתגרת ועלינו לשים לב להתנהגויות חריגות בכל אזורי העיר. יחידות האכיפה והשמירה על הסדר הציבורי יפעלו בפארקים, במתחמי הבילוי ובחופי הרחצה על מנת למנוע מטרדי רעש וונדליזם, ופעילות במועדונים ובפיצוציות למניעת שימוש באלכוהול.