כולי תקווה שלא נצטרך להשבית את המשק, והממשלה תייצר את הכלים והמשאבים במלחמה שלנו בתאונות העבודה באתרי הבנייה, אולם אם זה לא יקרה ומשרדי הממשלה ימשיכו לא לקחת את הנושא הזה ברצינות לא תהיה לנו ברירה אלא להשבית את המשק על כל הצער שבדבר, חיי אדם אינם הפקר
השבוע אישר בית נבחרי ההסתדרות והנהגת ההסתדרות לבקשתי ולבקשת יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, סכסוך עבודה כללי במשק בנושא בטיחות בעבודה, בהמשך לאישור הסכסוך אתמול בהנהגת הארגון ובוועדה לתיאום וביצוע. אני חייב לציין כי בשונה מסכסוכים אחרים, יש לנו גיבוי ותמיכה רצינית מצד הציבור, ברשתות החברתיות שסבורים שהמאבק שלנו הוא מוצדק.
ברקע המאבק שאני מוביל אותו שנים לעצור את ההפקרות הנמשכת מצד המדינה והמעסיקים בכל הנוגע להזנחת תחום הבטיחות בעבודה בכלל המשק בישראל, ובייחוד לנוכח המספר ההולך וגובר של ההרוגים והפצועים בתאונות בענף הבנייה. רק מתחילת 2018 נהרגו 31 איש ונפצעו קשה למעלה מ-100 עובדים. כמו כן התרענו על רישיונות מזויפים של מנופאים, פיגומים שלא עומדים בתקן בטיחותי, אין הכשרות מתאימות וזה הקש ששבר את גב הגמל.
הדרישה שלנו כהסתדרות היא להגיע להסדרה מוסכמת מול כלל הגורמים הרלבנטיים, לשם שמירה והגנה על זכותם הבסיסית של העובדים לעבודה בטוחה במקומות עבודתם.
זה לא סוד שנושא הבטיחות בעבודה מצוי בראש סדר העדיפויות שלי מזה מספר שנים ואני יחד עם הצוות שלי משקיע לילות כימים בסוגיה הכאובה, לצד שלל הפעילות הגדולה בניסיון לצמצם את התופעה. התאונות באתרי הבנייה ,הפצועים וההרוגים מדירים שינה מעיני. בנושא זה הכרתי כבר לפני מספר שנים מאבק ממוקד בנושא הכאוב הזה ללא פשרות שזה כולל קורסים לבטיחות לעובדים ומנהלים, השתלמויות בנושא בטיחות בגובה וכן שורה של מאבקים במשרדי הממשלה ובראשם ראש הממשלה, שאמונים על הנושא ולא בדיוק עושים ותורמים למיגור התופעה הכאובה.
אני שמח שבסוגיה הזאת מעניק לנו יו"ר הסתדרות החדשה אבי ניסקורן את כל הגיבוי והראייה ההכרזה על סכסוך עבודה שאושרה השבוע. עוד קודם לכן שיגרנו מכתבים לראש הממשלה ולשרי האוצר והעבודה הם בדרישות לטיפול מידי בנושא הכאוב של תאונות העבודה. חיי אדם באתרי הבניין הם לא הפקר. וכשם שעשיתי מהפיכה בתחום השכר ותנאי העבודה ובנושאי הרווחה נעשה הכל בכדי לצמצם את הנפגעים ולשמור על חיי אדם.
מבדיקה שנעשתה על ידי הסתדרות עובדי הבניין בנוגע לתאונות באתרי בנייה התברר כי 80 אחוז מנפגעי העבודה באתרי הבנייה הם כתוצאה מנפילה מגובה. לכן, אני רואה חשיבות גדולה בנוגע לתקנה המחייבת כיסוי פיגומים ברשתות שיצילו חיי פועלי בניין, שיצאה באחרונה על ידי משרד העבודה והרווחה. מדובר בתקנה חדשה המחייבת קבלנים להציב רשתות על פיגומים לצמצום נפילות מגובה. זאת בעקבות לחץ שהפעלתי על שר העבודה והרווחה חיים כץ. אין לי ספק שמדובר בעוד מהלך נוסף ומבורך, שמוביל משרד העבודה והרווחה בראשותו של כץ בתחום בטיחות בעבודה ובמאבק להוריד את מספר הפצועים וההרוגים באתרי הבנייה, מאבק שאנחנו שותפים לו בהסתדרות עובדי הבניין ובקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה. מהלך כזה מצטרף לעוד פעולות שלנו כמו השתלמויות עובדים בבטיחות, קנסות שמטילים פקחי משרד העבודה שהחלו בפשיטות על אתרי הבנייה והגשת כתבי אישום. להערכתי זה לא יפתור את הבעיה.
לצערי, כפי שטוען שר העבודה, אכן מרבית אתרי הבנייה לא משקיעים באופן מספק בפיגומים. בישראל קיים כבר תקן ישראלי (1139-1) המבוסס על התקן האירופאי העדכני (EN-12811-1). תקן זה נמצא כבר היום בתקנות מכירה והשכרת ציוד, אולם הוא חל על משכירי הציוד ומוכרי הציוד בלבד ולא על הקבלנים שעושים בפיגומים שימוש באתרי הבנייה. על קבלני הבניין חלים תקני בטיחות מיושנים שתוקנו לאחרונה ב-1988. אין ספק שהתקנת הרשתות ושימוש בפיגומים איכותיים יותר ישמרו על העובדים במקרה של נפילה ויצמצמו דרמטית את היקפי הפגיעה בגוף ובנפש. אני מאמין ומקווה ובטוח שהתאחדות בוני הארץ ישכילו לבחון את התקנה החדשה כדי להקל על הקבלנים שנאלצים לשכור פיגומים במאות אלפי שקלים ולסייע בעניין.
כולי תקווה שלא נצטרך להשבית את המשק והממשלה תייצר את הכלים והמשאבים במלחמה שלנו בתאונות העבודה באתרי הבנייה, אולם אם זה לא יקרה ומשרדי הממשלה ימשיכו לא לקחת את הנושא הה ברצינות לא תהיה לנו ברירה אלא להשבית את המשק על כל הצער שבדבר, חיי אדם מבחינתנו ושלמות גופן של פועלי הבניין הם נושא שלא נוכל להתעלם ולהזניח אותו.