אתם בגיל שבו כבר זכיתם לצבור לא מעט חוויות. את שמה לב שיותר ויותר הנכדה שלך פונה אלייך ב"סבתא! את שומעת אותי?", אתה שם לב שאחרי כל משפט שני אתה נאלץ לבקש שיגידו שוב, בקול רם ולאט. הדרדרות בשמיעה בגיל השלישי נפוצה מאוד. כשליש מבני ה65-74 סובלים מלקות שמיעה, והאחוזים עולים למעל ל50% בבני ה-75 ומעלה.
לירידה בשמיעה יש השלכות שליליות רבות. ביניהן, חוסר בטחון בשיחה, בידוד חברתי, ירידה באיכות החיים ועלייה בשכיחות הנפילות והאשפוזים. בנוסף, מספר מחקרים הדגימו קשר בין ירידה בשמיעה ובין ירידה קוגניטיבית. כל התופעות הללו מהוות גורמי סיכון להתפתחות דיכאון. על ידי שיקום השמיעה ניתן להעלות את רמת החיים באופן ניכר. ישנם אף מחקרים שמראים כי שיקום השמיעה בולם הדרדרות קוגניטיבית. שיקום שמיעה באמצעות מכשיר שמיעה הוא השיקום הנפוץ ביותר ויעילותו מוכחת.
הסימנים הראשונים לירידה בשמיעה
- אתם חשים קושי להבחין בין הברות דומות בשיחה.
- קשה לכם לשמוע במקומות הומים ורועשים.
- קשה לכם לעקוב אחר השיחה כאשר שני אנשים או יותר משוחחים.
- אתם כל הזמן צריכים לבקש מאנשים לחזור על עצמם.
- אתם חווים קושי להבין דיבור, במיוחד אם הוא מהיר.
- אתם מרגישים שאנשים רבים מדברים בצורה לא ברורה.
- קשה לכם לשמוע כשמישהו מדבר אליכם ממרחק.
- אתם לא מצליחים להבין את הנאמר במפגשים עם הרבה אנשים כגון: הרצאות, פגישות עבודה וכו'.
- אתם שומעים צפצופים באוזניים.
- אתם מרגישים שאתם שומעים פחות טוב באוזן אחת לעומת האוזן השנייה.
- אתם כל הזמן מרגישים צורך להעלות את עוצמת הקול בטלוויזיה.
אם אתם חווים חלק מהתסמינים הללו, אל תדחו ואל תכחישו, קיימים בשוק פתרונות רבים שיוכלו לשפר לכם משמעותית את איכות החיים. קבעו פגישה עם רופא אף אוזן גרון ובקשו הפניה לבדיקת שמיעה ולהתאמת מכשיר שמיעה.
מהו התהליך להתאמת מכשיר שמיעה?
- בשלב הראשון תפנו לרופא משפחה ושתפו אותו בקשיים שלכם בשמיעה והבנת דיבור.
- בדיקת רופא אף אוזן גרון. רופא אף אוזן גרון יבצע בדיקה של האוזן והאזורים הקשורים ובמידת הצורך יפנה אתכם לבדיקת שמיעה במכון שמיעה (מכון אודיולוגי).
- אבחון שמיעה במכון שמיעה (מכון אודיולוגי). באמצעות הבדיקות הנערכות במכון שמיעה ניתן לאבחן את סוג הבעיה הגורמת לירידה בשמיעה ואת מידת הירידה בשמיעה בכל אחת מהאוזניים. הבדיקות נעשות על ידי קלינאית תקשורת ואינן כרוכות בכאב. לפי ממצאי הבדיקות, תישקל האפשרות של שיקום שמיעה באמצעות מכשיר שמיעה.
- קביעת תור להתאמת מכשיר השמיעה. תוכלו לבדוק עם אלו ספקים קופת החולים שלכם עובדת ולקבוע עם הספק המועדף עליכם פגישה להתאמת מכשיר השמיעה. התאמת המכשיר יעשה עם
לסיכום: אם אתם סובלים מקשיי שמיעה, אל תתעלמו מהבעיה. ניתן להתאים בהליך פשוט מכשיר שמיעה שישפר באופן ניכר את שמיעתם ואת איכות חייכם.