חוזה שכירות לעסק – מהו?

חוזה שכירות לעסק – מהו?

בעזרת חוזה שכירות לעסק יכולים בעלי העסק להבטיח אחזקה בנכס לאורך זמן. במאמר הבא נסביר מה משמעותו של החוזה הזה ונבהיר את המושגים הבסיסיים החשובים לחתימה על חוזה.

חוזה שכירות לעסק מבטיח השכרה של נכס מסוים לטובת ניהול שוטף של עסק, והוא נחתם בין בעלי הנכס לבעלי העסק. חוזה זה שונה מחוזי שכירות רגילים בשל מספר היבטים:

ראשית, חוזה לעסק מיועד לרוב לטווח הארוך. בניגוד אל חוזה שכירות בדירה אשר נחתם לשנה אחת או למספר שנים עם אופציה, מהותו של חוזה שכירות סטנדרטי לעסק היא להבטיח את פעילותו השוטפת. כמובן שיש להבחין בין חוזה שכירות לעסק קטן לבין חוזה למפעל או לחברה גדולה, אך בבסיס ההבדל נעוץ השימוש השונה בין שני הנכסים.

מדוע יש לשים לב לסעיף האופציה בעת חתימה על חוזה שכירות לעסק?

מבחינת בעלי העסקים, או במקרה הזה השוכרים, יש חשיבות מיוחדת לנוכחות של סעיף האופציה. היות והמטרה היא להחזיק בנכס ובעסק זמן ארוך ככל האפשר, עליהם לדאוג להוספת הסעיף הזה אל תוך חוזה שכירות. בעל העסק משקיע משאבים רבים ביצירת מוניטין והכרה לעסק. אמצעים אלו עוזרים לבעל העסק לייצר רווחים גבוהים יותר, ולכן עליו להימנע ככל האפשר מהחלפת נכסים.

נקודות חשובות לפני חתימה על חוזה לעסק

כפי שניתן לראות, מסבירה שירי אלון – ישנה משמעות עצומה לנושא של חוזה לעסק. בעת חיפוש אחר נכס להשכרה לטובת עסק יש לשים לב למספר גורמים:

  • זהות המשכיר – מערכת יחסים נוחה והרמונית בין השוכר למשכיר עשויה לחסוך לבעל העסק עשרות אלפי שקלים ולא מעט עוגמת נפש. יש להיפגש עם בעל הנכס עוד לפני מעמד החתימה על חוזה שכירות, להתרשם ממנו באופן אישי ולקבל החלטה מושכלת.
  • סוג הנכס – יש הבדל בין חוזה שכירות לעסק במבנה משותף לבין חוזה במבנה בודד, ביחידה בבניין קומות או לנכס בקומת קרקע. מלבד העובדה שסוג הנכס צריך להתאים לאופי העסק אשר יופעל בו, על השוכר לבחון את סוג הנכס משום שלפרט זה יש השלכות מרחיקות לכת על אופי העסקה.
  • שטחים ורישיונות – בעת חתימה על חוזה שכירות לעסק יש לבדוק את השטחים הצמודים לנכס ואת החובות החלות על המושכר. לצד בדיקות אלו יש לבקש מבעל הנכס מסמכים ורישיונות המעידים על טיפול שוטף וחוקי אשר מבטיח את הפעלתו של העסק הרצוי.
  • חוזה על שם החברה – וזה הנחתם בין בעל העסק למשכיר חייב להיות על שם החברה וזאת בשל צרכי מיסוי והוצאות מוכרות בניכוי.

נקודות דמיון בין חוזה לעסק לבין חוזה שכירות לדירה

כמו בכל חתימה על חוזה שכירות, גם חוזה לעסק מחייב הסכמה על התנהלות הצדדים בתקופת השכירות ואחריה. מלבד האופציה יש לוודא גם את הגדרת סיום יחסי השכירות, את מצבו הפיזי של הנכסים, את האחריות החלה על המשכיר לעומת אחריות החלה על השוכר ועוד. כל אלו הם חלק בלתי נפרד מעריכה של חוזה – על אחת כמה וכמה כאשר מדובר על עסק.

לסיכום, חתימה על חוזה שכירות היא צעד חשוב עבור בעלי עסקים המעוניינים להתקדם ולהתפתח. יש לשים לב להבדלים בין חוזים אלו לחוזים אחרים ורצוי לערב איש מקצוע. השיקולים בבחירת נכס המיועד לעסק שונים משיקולים לבחירת דירה להשכרה. בכל מקרה ובו הנכס אינו עומד בתנאים המתאימים לעסק כדאי לוותר על החוזה ולחפש אחר נכס אחר.

חוזה שכירות לעסק מתאים למי שרוצה לפתוח עסק חדש, להתרחב או לשפץ את העסק הקיים. מבחינת המשכיר, השכרה של נכס לבעלי עסק מחייבת גם היא תשומת לב מיוחדת. יש לקחת בחשבון את שיקולי ההשכרה לטווח הארוך ולזכור כי האינטרס של בעל העסק הוא לרוב לתקופת שכירות ארוכה ככל האפשר.

להרחבת הידע בנושא יחסי שוכר ומשכיר – https://www.law4youth.com/

 

 

 

 

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*