מהי בריאות הנפש?
נפש האדם היא דבר מורכב הדורש טיפול ותחזוקה שוטפת על מנת שיחוש שלם ובריא בגופו ובנפשו. על כן בריאות נפשית חשובה במיוחד כאשר ישנן מחלות רקע נפשיות, בין אם הן על רקע גנטי או כתוצאה ממשבר או טראומה כלשהי אותה חוו במהלך חייהם.
לעיתים רבות ניתן לראות כיצד הפרעות דחק או פוסט טראומה משפיעות על בריאותו של האדם, ובכך גורמות להפרעה בתפקודו היומי התקין ועלולות לגרום להשלכות שליליות על חייו של האדם. הדבר יכול לגרום להתנהגות לא תקינה הכוללת: פחדים וחרדות, דיכאון, שינויים פיזיולוגיים כגון דפיקות לב מואצות, תחושה של אובדן שליטה, תחושה של "שחור בעיניים", עילפון ועוד. כל אלה יוצרים אצל האדם תחושות של חוסר שליטה על חייו ומתורגמות להפרעות נפשיות.
כאשר מזהים כי חל שינוי בבריאותו הנפשית של אדם או אישה, ההמלצה הגורפת היא לפנות לטיפול נכון שיסייע להם לחוש שוב בשליטה. ניתן לפנות לאנשי מקצוע- בראש ובראשונה לפסיכולוג לטיפול והתייעצות. במידת הצורך ואם ניתנה המלצה מהמטפל לטיפול עמוק יותר, כדאי לפנות לפסיכיאטר לצורך אבחון וטיפול תרופתי, על מנת לאזן את מצבו הנפשי של המטופל\ת ולהשיבו לאיזון והיכולת לתפקד בצורה תקינה במהלך פעילותו היומית.
הפרעות ומחלות נפוצות המשפיעות על חיי המטופל\ת
מחלות נפשיות אם כן, הינן סטיה חריגה מדרכי ההתמודדות המווסתת של כל אדם. כאשר אדם חווה תחושות קיצוניות בין אם זה בהתנהגותו, צורת החשיבה שלו, התנהגותו והאינטראקציה שלו עם הסביבה, אלה יכולים להוות סממנים הנקראים "הפרעות נפשיות".
כיום ניתן למנות 4 הפרעות נפשיות נפוצות ביותר בעידן המודרני:
- חרדה
- דיכאון
- סכיזופרניה
- הפרעה דו קוטבית
במקרים קיצוניים יותר ניתן לזהות הפרעות נפשיות המלוות בפסיכוזה בעוצמות שונות. חלקן אינטנסיביות יותר או פחות הפוגעות בתפקודו התקין של האדם:
- הזיות
- מחשבות שווא
- פגיעה בתפיסת המציאות
שיקום מתמודדי נפש
בשנת 2012 יצאה לדרך רפורמה לטיפול במתמודדי נפש ובה הועברה האחריות לטיפול במתמודדי נפש מידיו של משרד הבריאות, אל קופות החולים. מטרת החוק היתה לחבר בין הזרועות השונות וכל זאת במטרה להעניק טיפול מיטבי למתמודדי הנפש באמצעות גוף שהם ממילא מחוברים אליו ואשר יכול להעניק להם את מגוון השירותים והטיפולים הנדרשים במקום אחד. בכך, להקטין גם את הלחץ והבירוקרטיה של משרד הבריאות כלפי המטופל (במידת מה).
שיקום מתמודדים בקהילה
כאמור, קופות החולים בשילוב עם משרד הבריאות המאשר סל שיקום לכל מתמודד נפש שעומד בקריטריונים הנדרשים, מקבל את כל הטיפולים הנדרשים על מנת לשקם אותו או אותה בקהילה, וזאת במטרה להשיבם לתפקוד מיטבי ושיפור בריאות הנפש של המתמודדים. סל השיקום כולל מעטפת רחבה של טיפולים כגון: טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי, שיקום בקהילה ועוד.
תעסוקה ככלי לשיפור מדדי בריאות הנפש
נושא הטיפול בקרב מתמודדי נפש נחקר במשך שנים, וממצאים של מחקרים מהשנים האחרונות, עולים ממצאים מעניינים לפיהם שילוב של מתמודדי נפש בקהילה משפיע בצורה ישירה על רווחתם ובריאותם הנפשית. אם בעבר היה נהוג להפריד את המתמודדים מחברה או הקהילה, הכי שכיום שילוב בקהילה וחזרתם למעגל התעסוקה, משפר את איכות חייהם, מצבם הנפשי ובכך משפר גם את מדד הבריאות הנפשי שלהם.
כאמור, תעסוקה לבדה, ללא טיפול תומך- בין אם למתמודד הנפש או למשפחתו התומכת, אינם אפקטיביים לבדם. נדרש מענה הן בהיבט הנפשי, הטיפולי, התרופתי וכמובן התעסוקתי. שילוב של כל הגורמים הללו יכול להניב תוצאות חיוביות לשיפור איכות חייו של כל מתמודד\ת נפש ולהשיבם להשתלבות מחודשת בחברה ובקהילה.