יצירת סביבת עבודה בריאה ובטוחה עבור העובדם היא אחריותו של כל מעסיק, כאשר במפעלים ובמתחמי תעשיה האתגר הוא גדול יותר, ומצריך מתן מענה לבעיות של נידוף חומרים, חלקיקים וזיהום אוויר, בנוסף לכשלים ולסיכונים אחרים. למעשה, עוד בטרם ההתייחסות לסיכונים דוגמת: סיכוני עבודה בגובה, סכנת החלקה, שימוש במיכון ובציוד כבד, על המעסיק מוטלת האחריות לאיכות האוויר המצוי במתחם, תוך מתן פתרונות לסינון אוויר ותחלופת אוויר ומדידת רמות הזיהום והחלקיקים באוויר.
חוק זיהום אוויר
אחריות זו, מלבד היותה אחריות מוסרית, נובעת גם מכורח חוק זיהום אוויר, המחייב בעלי מפעלים ועסקים המוגדרים כמקור פליטה, בשל פליטת הזיהום שנוצרת בעת פעילותם כפי שזו מורשית ומאושרת ברישיון העסק. סעיף 3 לחוק אוויר נקי קובע כי אין לגרום לזיהום אוויר חזק או בלתי סביר, ומחייב מפעלים ותעשיות ייצור בהצבת מערכות אוורור ותחלופת אוויר ובביצוע בדיקות ערכי איכות האוויר למניעת חריגות.
פתרונות ומערכות אוורור למפעלים
מאחר וחלק ניכר בקיום פעילות תעשייתית כולל פליטת חלקיקים, חומרים ומזהמים אל האוויר, הפתרון לשמירה על סביבת עבודה והימנעות מיצירת זיהום אוויר היא באמצעות מערכות תומכות המייצרות תחלופת אוויר מהירה, יניקה של מזהמים ושימור אוויר נקי.
בין הפתרונות הקיימים:
אוורור טבעי
יישום וניצול של אוורור טבעי נשען על יצירת מפתחים בגודל ובמיקומים המביאים בחשבון את גודל החלל ותחלופת האוויר הנדרשת, ניגודיות בין מפתחים ויצירת סירקולציה טבעית לסילוק אוויר מזוהם ולהחדרת אוויר טבעי. שיטה זו מוגבלת בעיקרה לחללים הפולטים מזהמים בהיקף קטן המאפשר התבססות על תחלופת אוויר טבעי, כמו גם באי היכולת להסתמך עליה בתנאי מזג אוויר חריגים דוגמת חום כבד, קור קיצוני, סופות, רוחות ומשקעים.
אוורור מכני
אוורור באמצעות מערכות מכניות העושות שימוש במפוחים לצורך יניקת אוויר מזוהם בכמות גבוהה, והחדרת אוויר נקי אל החלל לצורך תחלופת אוויר אופטימלית.
מערכות אלו נשענות על סוגי מפוחים שונים, כאשר מפוח תעשייתי המותאם לשימוש בחללים סגורים של מפעלים ולטיפול בזיהום אוויר בהיקף גבוה, הוא מפוח צנטריפוגלי .
מהו מפוח צנטריפוגלי
בשונה ממפוח צירי המבצע שאיבה של אוויר בכיוון המקביל לציר עליו הוא פועל ודחיקה שלו, מפוח צנטריפוגלי שואב את האוויר מפתח צדי המותאם ליניקת כמות גדולה של אוויר, ושחרורו בלחץ גבוה מפתח היציאה המרוחק ממנו. ההתאמה של מפוח זה לצרכים תעשייתיים, נוגעת למקור האנרגיה של מפוח תעשייתי הניזון מחיבור לחשמל, מה שמאפשר בנוסף לפעולתו שלו גם הפעלת מאוורר המאיץ את דחיקת האוויר בלחץ גבוה אל פתח היציאה ויוצר פעולת ניקוי של האוויר המזוהם ותחלופה שלו בקצב מהיר וגבוה.
מפוח צנטריפוגלי מספק מענה לתחלופת אוויר במפעל סגור, מביא ליצירת אוויר נקי וסביבת עבודה בטוחה, אולם אינו מחליף את הצורף המערכות סינון אוויר המותאמות לאופי המזהמים במפעל, שכן מזהמים אלו הנשאבים על ידי המפוח, אינם ניתנים לשחרור חיצוני. פעילות המפעל מחייבת לא רק הגנה על העובדים והשוהים בתחומו, כי אם גם הימנעות מיצירת מפגע סביבתי ושחרור של אוויר מזוהם. למעשה, עבודת מפוח תעשייתי היא שלב ראשון בשרשרת פעולות, הכוללת סינון של המזהמים באמצעות מערכות סינון אוויר המתבססות על סינון נוזלי או אחר, ומאפשרות טיפול מוקפד במזהמים ללא סיכון הסביבה.
הצבת מערכות אוורור וסינון נועדה להגן גם על בעלי המפעל, מפני תביעות נזיקין הנוגעות ליצירת זיהום אוויר ואף תביעות פליליות על התנהלות מזיקה, מסכנת חיים וחריגה מן הרשום בתנאי רישיון העסק.