מה לא נאמר כבר על הצלחתו או כשלונו של פרוייקט התחבורה הציבורית שכבר החליף את שלוש פעמים בנסיון למתגו מחדש ולשווקו כגירסה מעודכנת יותר, מהלך שאגב לא סייע למנתנגדיו להתחבר או לשנות דעה ולאלה שבעדו לאהוב אותו יותר.
הפרוייקט ששינה את פני העיר והביאו צרה פוליטית על ראש העיר, מחאה אזרחית ופקקים מטורפים בשל העבודות שהיו נראות אינסופיות לא עוזב אותנו גם היום שהכל על פניו מאחורינו. הפרוייקט עדיין לא הסתיים וצפויה לנו עוד תקופה בעייתית כשמנהרת הסיטי תיחסם לטובת העבודות בכיכר רמון שבסיטי. יש שיגידו שזו הסיבה לאי ניצולו של המיזם למקסימום ולהצלחתו הממשית, זאת לא נדע עד שיסתיים המיזם כולו.
בינתיים, עפ״י דו״ח מבקר המדינה אנו מגלים שגם המתנה שקיבלה אשדוד ממשרד התחבורה עולה לנו, האזרחים בחריגה לא קטנה מהתקציב. מהשאילתא שתעלה גלבר בישיבת המועצה הקרובה נכתב:
בסוף שנת 2018 משרד מבקר המדינה ערך ביקורת ביישום פרויקט עיר מודל לתחבורה בר קיימא בעיר אשדוד. "עירית אשדוד נבחרה מבין 17 רשויות שנענו לקול קורא כאשר כל רשות נדרשה להציג תוכנית שתיישם תפיסה כולל לפיתוח תחבורתי בר קיימא". (מתוך דוח מבקר המדינה).
"הצעת העירייה כללה מרכיבים רבים בסך של 220 מיליון ₪. בהמשך תפחה עלות הפרויקט לסכום של כ-291 מיליון ₪ ומרכיבים רבים ומרכזיים שנכללו בהצעה המקורית הוסרו". נכון למועד סיום הביקורת, משרד האוצר ומשרד התחבורה לא העבירו הרשאה תקציבית לתוספת כאמור. (כזכור, הצעת העירייה כללה את כל שלבי הפרויקט – רח' הרצל, מנחם בגין, ז'בוטינסקי והציר המזרחי). במרץ 2021 פורסם בשקוף "האוצר בלם העברת 71 מיליון ₪ למיזם כושל באשדוד".
בישיבת המועצה שתתקיים ברביעי הקרוב תדרוש יו״ר האופוזיה תשובות ל-2 השאלות הבאות:
- מי הגורם שמימן את חריגת התקציב בסך 71 מיליון ₪? האם הגרעון מומן על ידי עירית אשדוד מכספי הציבור או על ידי משרד התחבורה?
- אם התשובה חיובית ביחס למימון הגרעון על ידי משרד התחבורה – מתי הושלם התקציב? ומה הסכום שהועבר? האם תקציב זה כולל את השינויים בכיכר רמון?