התחפושת היא אחד המאפיינים של חג הפורים. כולנו יכולים אז להשתנות ולהיות מה שאנחנו רוצים, לפחות ליום אחד. אבל לא רק ילדים ונערים ואפילו מבוגרים מתחפשים. בטבע נוכל לראות תחפושות כל השנה. מתי, היכן וכיצד בכתבה הבאה.
השנה לא נחגוג את פורים כבשנים עברו. לא תהיינה תהלוכות ולא נשף מסכות, לא שוק פורים ולא מסיבות פורימיות רבות משתתפים. מגפת הקורונה עדיין כאן ועדיין נדרשת התנהגות זהירה. אז באשכול פיס חיפשו רעיון פורימי מתאים ומצאו. הם הזמינו את תלמידי אשדוד ללמוד על פורים אחר, על "פורים של הטבע", באמצעות טכנולוגיית זום.
"פורים של הטבע" הוא למעשה התנהלות רגילה ואינסטקטיבית של בעלי החיים. יצר ההישרדות הביא בעלי חיים רבים לפתח מנגנוני הגנה באמצעות הסוואה, או אם תרצו: תחפושת. הטבע היה ראשון לחגוג את פורים והוא הותיר אותנו, בנו האדם, פעורי פה מול היכולת היצירתית "לתפור" לעצמם תחפושת מתאימה ומצילה חיים.
קחו לדוגמא את הזיקית. הלטאה הזאת שמסוגלת להסוות עצמה בכל סביבה וקנתה לעצמה מוניטין מרשימים. אבל לא רק היא. בטבע יש עוד הרבה בעלי חיים כשרוניים שיודעים "להיעלם" באמצעות טכניקות הסוואה. חשבתם פעם שחיה גבוהה כמו הג'ירפה תדע להסוות עצמה? או השפירית וסוגי פרפרים, או גמל שלמה שהתחפש לענף וחגבים שנראים כמו עלה יבש ורקוב שאף ציפור לא מצליחה לזהות.
על כל זה למדו הילדים באמצעות ה'זום'. ע"י סקר ב'זום' הם התבקשו לנחש מי מהנחשים (ראו תמונה) הוא הארסי ומי החיקוי? מי מנצל את השם הרע שיש לשכנו וכיצד ניתן לזהות מי עומד מאחורי התחפושת. מנהלת האשכול הסבירה כיצד צבעי הטבעות של הנחש מסייעים לזהות מהו נחש ארסי וכיצד להיזהר והתרחק ממנו.
כך התבקשו התלמידים לזהות בעלי חיים מוסתרים תוך שמוש בצ'אט. הפעילות היתה מסקרנת ומאתגרת ולאחר התחלה מהוססת כבר היתה השתתפות פעילה של 50 משיבים תוך דקות ספורות. "המח שלהם למד לתרגם נכון את מה שהם רואים והיד היתה מהירה על המקלדת" הסבירה סילוורה דרורית, מנהלת המרכז שהנחתה את המפגש ועודדה את המהססים להעיז ולענות על השאלות. ואכן התלמידים הגיבו בהתרגשות ובהנאה גלויה, כפי שם העידו: "הפעילות הייתה מהנה מאוד וכפית , למדתי שחיות שבטבע יכולות להתחפש ולשמור על עצמם מפני אוייבים". "ממש נהנתי מהפעילות". "היה לי קצת קשה לזהות את החיות אבל הצלחתי בסוף". "רציתי להודות לכם ולהגיד שהיה ממש חוויתי, מסקרן וכיף" ו"למדתי כל מיני דברים חדשים והלוואי שיהיו עוד פעילויות מהנות כאלו".
במרכז למדעים אומרים כי עד ערב החג, כ-1270 תלמידים יקחו חלק בפעילות. "בינתיים, על פי המשוב שערכנו, יותר מ-90% לא רק שהגיעו למסיבת פורים ציבעונית ופילאית אלא הבינו את המסר החשוב של מפגש ה'זום' והוא: שבטבע לא רק החזק (הבריון) שורד אלא בעיקר החכם ומי שהצליח להתמודד עם שינויים".
בהקבלה לתקופה בה אנו חיים והמאבק בקורונה, ניתן לראות כי מי שידע לגלות גמישות והתאמה למציאות שנכפתה עליו, מצליח יותר מאשר מי שנותר דוגמתי ולא התאים עצמו למשבר.