יד זיכרון לנספים באסון אגדיר

יד זיכרון לנספים באסון אגדיר

אשדוד מכבדת את תושבי העיר ואת יקיריהם ונותנים לכך ביטוי רשמי במפעלי הנצחה וזיכרון, כחלק מהרעיון הערכי הקושר תקומה וזיכרון לכדי מעשה אחד. אתמול, חנכה אשדוד את האנדרטה לזכר הנספים ברעש האדמה שפקד את העיר אגדיר במרוקו ורבים מבני הקהילה בחרו לעלות לישראל ולקבוע את ביתם באשדוד. לסרי קשר בין האסון הטראגי של אגדיר לתחזיות שרעידת אדמה יכולה לפקוד גם את ישראל. לסרי: זוכרים את הנספים ברעש האדמה ונערכים גם לאפשרות שאירוע כזה יקרה בישראל.

רבים מיוצאי אגדיר, עיר קיט ונופש יפהפיה בדרום מרוקו, המתגוררים באשדוד ואורחיהם, הגיעו לפארק אשדוד ים והשתתפו אתמול בטקס חנוכת האנדרטה לזכר הנספים, בני הקהילה, אשר מצאו את מותם ברעש האדמה הקטלני שאירע במרוקו בראש חודש אדר, 29 בפברואר 1960. רעידת האדמה הקטלנית (6.7 בסולם ריכטר) התרחשה בחצות לילה ונמשכה 12 שניות בלבד! היה זה מספיק זמן כדי לגבות קורבנות רבים. כשליש מאוכלוסיית העיר (בין 12 ל-15 אלף איש) מצאו את מותם באותו לילה ובהם 1,500 יהודים מתוך קהילה בת 2,300 איש. 35,000 איש נותרו ללא קורת גג ורבים אחרים נקברו תחת ההריסות.

העיר נחרבה כליל ובלב הקהילה היהודית ויהדות מרוקו האירוע הטראגי הותיר צלקת נוראה. רבים מבני הקהילה שבחרו לעלות לישראל קבעו את ביתם באשדוד ולפני כמה שנים ביקשו להנציח את יקיריהם בעיר. ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי נענה ליוזמה ואתמול, בשעה טובה ומוצלחת, נחנכה האנדרטה היפה בפארק אשדוד ים, במעמד אורחים ותושבים, בני הקהילה והמשפחות ובהם גם ילדים ונכדים.

את האנדרטה המרהיבה יצר האומן והאדריכל מוריס חיון, בן למשפחה יוצאת אגדיר המתגוררת באשדוד. האנדרטה בנויה משתי קשתות גדולות המתוחות מעל תלולית התחומה בחישוק עגול (בסיס הקשתות) ומתוכן גרם מדרגות קטן המוליך אל ראש התלולית. האנדרטה ממוקמת בצדו הדרומי של פארק אשדוד ים, בסמוך לשביל ההליכה, כך שהעוברים והשבים ייחשפו לאנדרטה ולסיפורה ההיסטורי של יהדות אגדיר. אגף חיון בנה גם את אנדרטת חללי אגוז.

בטקס השתתפו אורחים רבים מאשדוד ומחוצה לה, חברי הועדה להנצחת חללי האסון באגדיר, נציגי ציבור ומשפחות הנספים. בנאומו, התייחס ראש העיר לאסון הטבע הקשה שפקד את העיר אגדיר וציין כי אסון כזה, על פי תחזיות וסקרים מקצועיים, עלול לפקוד גם את ישראל. "אשדוד מובילה את נושא ההיערכות לרעידַת אדמה" אמר ראש העיר וציין כי "באשדוד בנינו מודֶל התמודדות ארצי שאומַץ ע"י המדינה ומשמש כתורַת הפעלה גם עבור ערים אחרוׂת". בכך הבהיר ראש העיר כי בצד הזיכרון יש להיות מוכן גם ברמה המעשית ולא לחשוב שאצלנו זה לא יקרה. "אשדוד גֶאַה להוביל את מעשה הזיכרון וההנצחה לנספים ולצידו גם את ההיערכות לרעידת אדמַה כעיר מודֶל ארצית" אמר והבטיח כי "אַשדוד תַמשיך להיות הבית של אנשי אגדיר מרחבי הארץ והעולם. נמשיך לחבֶק אתכם בחום, לכבד אתכם, ולשמור יחד אתכם על זיכרון הנספים".

בתוך כך, לסרי ציין כי אשדוד בחרה לתת כבוד ולשמר זהויות של בני כל הקהילות ולחזק ככל שניתן את מורשת הזיכרון. "לפני 12 שנים, לקחנו על עצמנו לזכור ולהנציח את זֶכֶר הנספים ברעידַת האדמה באַגַדִיר, וראינו בְכַך, מסורת חשובה, שמשתלבת במאמצים שלנו באשדוד, לכַבֶד את הקהילות שחַיות בעיר, ולשַמֶר את הזהות שלהם ככל שניתן" אמר והזכיר את מפעלי ההנצחה ליהודים יוצאי ברית המועצות וניצחונם על הנאצים, את יהדות רומניה וזיכרון המעפילים באוניות סטרומַה ומַפקוּרֶה, את הנספים בפיגוע הטרור בבנייני הקהילה היהודית בבואנוס איירס בארגנטינה ואת מורשת פעילי המחתרות וההעפלה ממרוקו וחללי ספינַת אגוז.

IMG-20180422-WA0066

בסיום, הודה ראש העיר לוועד המנהל ולוועדה להנצחת החללים, לעובדי העירייה שנרתמו לסייע ולאפשר את קיומו המוצלח של הטקס, לכל מי שנתן יד להנצחת הנספים ולקרן אשדוד בראשותו של מר אהרון אבוחצירא, אשר ליוו וניהלו את הפרויקט מתחילתו. הקרן, האחראית לגיוס משאבים ותרומות מגורמים פרטיים, עשתה זאת גם הפעם ודאגה לאגום משאבים על מנת להוציא את המיזם אל הפועל.

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*