כמה נחמד להרגיע מעט את המתחים שהצטברו במהלך היום ולנגן על הגיטרה בחדר. אבל נחמד עוד יותר להופיע מול קהל עם הגיטרה שמלווה אותנו כבר שנים. העניין הוא שכאשר אנחנו מופיעים, אנו מעוניינים בכך שכולם ישמעו אותנו, ולכן אנו זקוקים לעזרתו של כבל PL לגיטרה כדי לחבר את הגיטרה למגבר.
ממה בנוי הכבל?
לכבל גיטרה (שמכונה גם "PL", "TRS", "TS" או "כבל 6.3 מ"מ") מבנה סטנדרטי. הוא עשוי בדרך כלל מנחושת מצופה או ליבת חוט נחושת. הנחושת עצמה עטופה בחומר פלסטי לבן שנועד למלא שני תפקידים עיקריים. התפקיד הראשון הוא להגן על הליבה, והתפקיד השני הוא למנוע תזוזה. לאחר השכבה הלבנה, מגיעה הצינורית השחורה שעוטפת אותה. צינורית זו עשויה מחומר פלסטי מוליך, והיא מגנה מפני רעשי רקע דוגמת הפרעות אלקטרומגנטיות, הפרעות רדיו או קליטת אותות EMI.
הכבל המסוכך
אחד הסוגים הנפוצים יותר של הכבלים הוא כבל מסוכך. כבל זה יכול להכיל חוט אחד או מספר חוטים מבודדים אשר נועדו להוביל את הזרם החשמלי של הגיטרה. נוסף על כך, הכבלים עטופים בשכבה מיוחדת אשר מחוברת להארקה ומונעת התחשמלות. שכבת המוליך העוטפת את הכבלים יכולה להיות עשויה מחומרים שונים כמו נחושת מצופה כסף, אריג העשוי נחושת, ניקל או רדיד אלומיניום. ישנם גם חומרי סיכוך אשר עשויים מתרכובות של פלסטיק או פולימרים.
איך בוחרים כבלים לגיטרה?
בחירה נכונה של כבלים חשובה להצלחת ההופעה שלכם. אלה כמה טיפים שיוכלו לסייע לכם לבחור את הכבלים הנכונים:
- לא מוותרים על החומר – החומר שממנו עשוי הכבל הוא אחד הפרמטרים החשובים ביותר. אל תתפשרו עליו. מומלץ לבחור בכבל העשוי מנחושת שיספק את הבידוד הטוב ביותר וימנע מצב של התחשמלות. נוסף על כך, כבלים העשויים מנחושת ברובם, יוכלו לשמש אתכם לטווח ארוך ולהפיק צלילים איכותיים. מעבר לכך, ניתן גם לבחור בחומרים כמו כסף וזהב עבור הכבל, אך הם יקרים יותר, כפי שיפורט בהמשך.
- אורך הכבל – תוכנת ה-"קיבוליות" של הכבל קובעת כמה הוא יאפשר לתדרים גבוהים לעבור דרכו. ככל שהכבל קצר יותר כך הקיבוליות נמוכה יותר והוא יספק צליל בהיר יותר. כבלים ארוכים הם בעלי קיבוליות גבוהה יותר כך שהצליל שלהם בעבודה עם גיטרות נוטה להיות כהה יותר.
- כבל עבה – מומלץ להעדיף את הכבלים העבים על פני הכבלים הדקים. זאת משום שצליל העובר בתוך הכבל העבה נקי יותר. כמו כן, כבלים אלה עמידים וחזקים יותר ואינם נקרעים בקלות.
- חברה אמינה – לאחר שמצאתם את הכבל המתאים לכם, חשוב לרכוש אותו מחברה מקצועית ואמינה המעניקה אחריות על מוצריה.
לסיכום, הכבל מסייע להגברת הצלילים, אך חשוב שהוא לא יפריע להעברתם. על כן מומלץ לנסות את הכבלים לפני הרכישה.
כשכסף וזהב משולבים בכבלים שלכם
אמנם כדאי להעדיף את הכבלים עשויים מנחושת, אך אם אתם מעוניינים להשקיע יותר כסף בכבלים, ניתן לשקול לקנות כבלים מכסף או מזהב. למתכת כמו כסף יש יכולת התנגדות נמוכה יותר מהתנגדותה של הנחושת, ולכן הכבל שלה דק יותר. כבלים העשויים מכסף יקרים יותר, וניתן למצוא אותם בדרך כלל בתוך ליבת נחושת, כאשר הליבה הזו מצופה בכסף. גם הזהב ממלא תפקיד חשוב כרכיב הכבל. אף על פי שהזהב הוא בעל התנגדות גבוהה יותר בהשוואה לנחושת או לכסף, הוא לא עובר תהליך של חמצון, ולכן הוא מתאים במיוחד לציפויים של לקונטרורים, פלאגים או למגבר.
עוד קצת מושגים על הכבלים
לפני שאתם בוחרים את הכלב הנכון עבורכם, חשוב להבדיל בין הסוגים השונים שלו:
- זכר ונקבה – על מנת שניתן יהיה לחבר את הכבלים לגיטרה ולמגבר הגיטרה, הם כוללים פלאגינים. לכל מחבר יש מחבר משלים – שקע ותקע. התקע מכונה "זכר" והשקע "נקבה.
- מאוזנת ולא מאוזנת – הכבלים מעבירים את האותות בשתי צורות עיקריות – מאוזנות ובלתי מאוזנות. העברת אותות בלתי מאוזנת היא מצב שבו קיימים רעשי רקע והפרעות. על פי רוב מדובר בכבלים בעלי שני גידים, כאשר האחד מהם מעביר את האותות והשני מבצע הארקה. מכיוון שאין הגנה לכבל, האותות מלווים ברעשים. הכבל המאוזן מצליח להתמודד עם רעשי הרקע, שכן הוא כולל סיכוך מסביב לגידים. עם זאת, במקרה זה חשוב שכל גיד של הכבל ייכנס למקומו בפלאג.
- מונו וסטריאו – הדרכים שבהן ניתן להשמיע את הסאונד בעזרת הכבלים. המונו משמיע סאונד אחד בכל פעם, ואילו הסטריאו יכול להשמיע שני צלילים המועברים בערוצים נפרדים.
אלה רק חלק מהמושגים העיקריים על הכבלים. אם תרצו לדעת עוד, כדאי להעמיק בידע מעט יותר.
צילום: pixabay