באלו מקרים יוגש כתב אישום כנגד הנהג?
סעיף 62 לחוק סדר דין פלילי מציין את התנאים להגשת כתב האישום: "ראה תובע שהועבר אליו חומר החקירה שהראיות מספיקות לאישום אדם פלוני, יעמידו לדין, זולת אם היה סבור שנסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להעמדה לדין ואולם החלטה שלא להעמיד לדין, בשל עילה זו תהיה באישור בעל תפקיד כלהלן:
(תיקון מס' 62) תשע"א-2010
(1) פרקליט מחוז או פרקליט בכיר שהוא הסמיכו לכך בעבירות פשע או עוון, שחומר החקירה בהן הועבר לטיפולו של פרקליט לפי סעיף 60.
(2) קצין משטרה המכהן כראש יחידת תביעות או תובע משטרתי בכיר שהוא הסמיך לכך בעבירות פשע שחומר החקירה בהן הועבר לטיפולו של תובע משטרתי לפי סעיף 60, וכן בעבירות עוון שחומר החקירה בהן הועבר לטיפולו של תובע משטרתי על ידי פרקליט מחוז לפי סעיף 60".
הסעיף כאמור מציין כי לשם הגשת כתב אישום נדרשים 2 תנאים: הוכחת ראיות ועניין לציבור.
מבחינת הראיות יש להוכיח כי בוצעה עבירת תעבורה שגרמה לתאונה, כדוגמת אי ציות לרמזור אדום שהביא להתנגשות בין שני כלי רכב. את הראיות ניתן לקבל ממצלמות תיעוד של שוטר, עוברי אורח ועוד. הראיות נאספות על ידי בוחן תנועה הוא לא רק אוסף את הראיות אלא גם בוחן את השטח, המיקום והנסיבות שהובילו לתאונה. בין השאר הוא בוחן אם היה ניתן למנוע את המקרה באמצעות תמרור אזהרה נוסף סימון או שינוי תנאי הדרך.
מבחינת עניין לציבור נבחן האינטרס הציבורי, כתב אישום תאונת דרכים מוגש כשיש נפגעים או במקרה של נזק משמעותי וכזה שנגרם מעבירת תעבורה חמורה כמו נהיגה בשכרות .
הליך הגשת כתב האישום
החומר של הבוחן מועבר לתביעה משטרתית, שם יושב התובע ומכין את כתב האישום. הוא בודק את המלצות הבוחן ונסיבות המקרה מגיש את כתב האישם אשר בעקבותיו הנהג מוזמן לבית המשפט. בבית משפט במרבית המקרים נפסל הרישיון לתקופה (תלוי בנסיבות התאונה והנזק) וניתן קנס ובנסיבות חמורות השופט יכול לבקש מאסר על תנאי או מאסר בפועל.
אם הבוחן יחקור את הנהג החשוד כאשם בתאונה בזירה במרבית המקרים הוא ימליץ לו להתייעץ עם עו"ד לפני מתן עדותו. יש משמעות רבה למה שנאמר לפעמים המצב הרגיש הלחץ והסיטואציה יכולים לגרום לנהג להגיד דברים שיפלילו אותו שלא לצורך. פגישת ייעוץ עם עורך דין מוסמך תיתן אפשרות לבחון את המקרה על שלל נסיבותיו ולתת תמונה רחבה יותר . במקרים מסויימים מי שהיה בטוח באשמתו ימצא זכאי, בגלל תמרור לקוי, תמונת מצלמה שתתן זווית נוספת, זכות קדימה שלא ניתנה ועוד. עו"ד מקצועי יכול להשפיע על החלטת הבוחן שיבין שמעורב כאן גורם מקצועי ועליו לדייק בהחלטותיו.
באם הבוחן החליט להגיש כתב אישום באפשרות העורך דין תעבורה להכין את הנאשם על ידי למידת התיק ובחינת הנקודות בגינם ניתן להקל בעונש, ההישג הוא כעת קצור זמן השלילה הקטנת גובה הקנס ומניעת החמרת העונש עד כמה שניתן.
מצאתם את עצמכם מעורבים בתאונת דרכים? אתם נמצאים בצד הפוגע? חשוב שתדעו למצות את זכויותיכם בייחוד כשעומדים מול בוחן או שופט, יש כאן נגיעה בחומרים רגישים ומורכבים, צורך בבקיאות בחוקי התעבורה על כל סעיפיהם המעודכנים ביותר. אדם פשוט, חכם ככל שיהיו אינו מסוגל להתמודד עם בוחנים ממולחים ושופטים מומחים. רבים נופלים בלשונם ומפילים את עצמם על סעיפים שהם בכלל לא אשמים בהם בגלל חוסר ידיעה לחץ ורצון לסיים את הארוע מהר. רק עורך דין יכול להביא לנאשם זווית ראיה נכונה ולתת לו אפשרויות להקלת העונש. לכן, חשוב שתתייעצו עם עו"ד לענייני תעבורה.
צילום: freepik