איך משקיע יתנהג ביום שבו תיק ההשקעות שלו או קופת הגמל יפסידו 30% מערכם? התשובה לשאלה הזו קשורה במובנים מסוימים לסיבולת הסיכון שלו. אז מהי סיבולת סיכון?
דניס לר
השקעה בשוק ההון, בין אם באופן עצמאי ובין אם דרך תיקי השקעות מנוהלים או חסכונות ארוכי טווח, מציעה מגוון הזדמנויות לצבירת עושר וצמיחה פיננסית. עם זאת, לכל משקיע יש מערכת יחסים ייחודית עם סיכון, והבנת "סיבולת הסיכון" שלו היא חיונית בעת פתיחת תיק השקעות ובגיבוש אסטרטגיית השקעה יעילה.
סיבולת סיכון (risk tolerance) מתייחסת ליכולת של אדם להתמודד עם הפסדים פוטנציאליים בתיק ההשקעות שלו – מבחינה כלכלית אבל גם מבחינה רגשית. להערכת סיבולת הסיכון יש תפקיד מהותי בקביעת הקצאת נכסים בתיק השקעות או בקופת גמל, ובקבלת החלטות השקעה לאורך הדרך. במאמר זה נסביר את המושג סיבולת סיכון, נדון בגורמים המשפיעים על הסנטימנט ונעמיק בשיטות המשמשות להערכת סבילות הסיכון של המשקיע.
מהי סיבולת סיכון?
סיבולת לסיכון היא מדד סובייקטיבי המשתנה מאדם לאדם. היא מייצגת את רמת אי הוודאות או התנודתיות שבה משקיע יוכל לעמוד – מבלי לקבל החלטות נמהרות או לחוות מצוקה רגשית חמורה. הערכת סיבולת הסיכון מסייעת למשקיעים ולמנהלי ההשקעות שלהם להגדיר את רמת הסיכון בתיק, למצוא איזון בין תשואות וסיכונים פוטנציאליים ולעצב את אסטרטגיית ההשקעה שלהם בהתאם.
גורמים שעשויים להשפיע על סיבולת הסיכון
גיל: גיל מהווה פקטור משמעותי בקביעת סובלנות הסיכון של הפרט. בדרך כלל, למשקיעים צעירים יש סיבולת סיכון גבוהה יותר, מכיוון שיש להם יותר זמן "לתקן" / להתאושש מהפסדים פוטנציאליים. לכן בתיאוריה, הם יכולים להרשות לעצמם לקחת סיכונים גדולים יותר בתקווה שהדבר יוביל בהמשך לתשואות גבוהות יותר. לעומת זאת, אנשים מבוגרים המתקרבים לפנסיה, נוטים לסיבולת סיכון נמוכה יותר – מכיוון שיש להם מסגרת זמן קצרה יותר להתאושש מהפסדים פוטנציאליים. כל הפסד יכול להתקבע לשנות הפרישה שלהם.
יעדים פיננסיים ואופק הזמן: היעדים הספציפיים שיש למשקיע ומסגרת הזמן להשגת יעדים אלו משפיעים מאוד על סובלנות הסיכון. חיסכון לפנסיה בעתיד הרחוק עשוי לאפשר סבילות סיכון גבוהה יותר, בעוד שחיסכון עבור מקדמה על בית בטווח הקרוב עשוי להצדיק גישה שמרנית יותר.
ידע וניסיון בהשקעות: משקיעים בעלי ידע וניסיון נרחב בשוק ההון או במגזרים שבהם תיק ההשקעות שלהם מתמקד, עשויים להיות מוכנים לקחת על עצמם רמות גבוהות יותר של סיכון. זאת מכיוון שיש להם הבנה מעמיקה יותר של דינמיקות השוק, והם יכולים לקבל החלטות מושכלות יותר. הם גם נוטים לקבל בהבנה רבה יותר מצבים שבהם השוק תנודתי או סובל מירידות, מתוך אמונה שלאורך זמן השוק יתאזן ואף אולי יעבור לעליות.
משקיעים מתחילים, לעומת זאת, עשויים להעדיף גישה שמרנית יותר עד שירכשו ביטחון ומומחיות. בכל מקרה, עבור משקיעים, הן מנוסים והן מתחילים, שימוש בניהול השקעות מקצועי יכול לסייע בקביעת רמות הסיכון שיתאימו להם.
איך מעריכים סיבולת הסיכון אצל משקיעים
אנשי מקצוע בתחום ההשקעות משתמשים בשיטות שונות כדי להעריך את סיבולת הסיכון של אדם ספציפי. גישה נפוצה אחת של חישוב סיכון המתאים ללקוח, כוללת סדרה של שאלות המודדות את התגובות של אדם לתרחישים היפותטיים ולהפסדים פוטנציאליים. שאלות אלו משמשות ככלי לאפיין את צרכיו ומטרותיו של לקוח, בין השאר, על ידי ניסיון להבין כיצד יגיב במקרה של הפסד מסוים בתיק ההשקעות, או במצב של תנאי שוק קיצוניים.
התשובות לשאלות אלו עוזרות לסווג את סיבולת הסיכון של המשקיע שלרוב נחלקת לאחת משלוש קטגוריות: נמוכה, בינונית או גבוהה. חשוב לציין שסבילות לסיכון אינה קבועה ועשויה להתפתח ולהשתנות עם הזמן עקב נסיבות משתנות או חוויות אישיות.
איך צפויים להיראות תיקי השקעות ברמות סיכון שונות? דוגמאות לתמהילי נכסים
תמהיל נכסים בסיכון גבוה: תיק השקעות שמתאים לאנשים עם סיבולת סיכון גבוהה המחפשים רווחי הון פוטנציאליים משמעותיים, במחיר של נכסים שעשויים להיות תנודתיים. תיק זה עשוי לכלול שיעור גבוה יותר של מניות באופן כללי (שנחשבות תנודתיות יותר מאג"ח, למשל), מניות צמיחה , מניות בשווקים מתעוררים או נכסים ספקולטיביים כמו מטבעות קריפטו. בעוד שתמהיל זה מציע פוטנציאל לתשואות משמעותיות, הוא גם טומן בחובו סיכון גבוה יותר להפסדים, למשל במהלך שפל בשוק.
תמהיל נכסים בסיכון בינוני: משקיעים אלה עשויים לבחור בתמהיל נכסים בסיכון בינוני. תיק זה שואף להגיע לאיזון בין גידול הון ליציבות. הרכב הנכסים כולל בדרך כלל תערובת של מניות של חברות מבוססות, ניירות ערך עם הכנסה קבועה כמו אג"ח וקרנות נאמנות מגוונות. גישת הסיכון הבינוני מבקשת צמיחה מתמדת תוך מתן רמה מסוימת של הגנה על מפני ירידות בשוק.
תמהיל נכסים בסיכון נמוך: תיק כזה ידגיש יציבות ושימור הון על פני צמיחה אגרסיבית. ההשקעות עשויות לכלול איגרות חוב ממשלתיות באיכות גבוהה, מינון מוגבל של מניות וקרנות שבזכות הפיזור הרחב שבהן צפויות להתאפיין בתנודתיות נמוכה.
סיכום: איזון בין סיכון ותשואה
הערכת סיבולת הסיכון היא צעד מכריע בעיצוב אסטרטגיית השקעה מוצלחת. הבנת סיבולת הסיכון של האדם מאפשרת למנהלי השקעות להתאים את התיק או את הרכב ההשקעות בקופה או בקרן ליעדים הפיננסיים, אופק הזמן ורמת הנוחות האישית של הלקוחות.
בעוד שסיבולת סיכון מושפעת מגורמים שונים, היא אינה סטטית ועשויה להשתנות עם הזמן, לכן ניהול השקעות מקצועי בוחן אחת ל לתקופה את הרכב הנכסים בתיק או בקרן, כדי להתאימו לסטטוס של המשקיע באופן תדיר. על ידי התחשבות בסובלנות הסיכון של האדם, ניתן לבנות תיק השקעות מגוון היטב שמאזן אפשרות לתשואה פוטנציאלית עם רמת הסיכון שהמשקיע מוכן ויכול לשאת.
* אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.