אימון אישי, חיזוק הדימוי העצמי, שינוי סטיגמות חברתיות, ניהול זמן, התמודדות עם לחצים, עמידה מול קהל, העצמה מדעית, מפגשים עם נשים מנהיגות המהוות מודל לחיקוי, סיורים מקצועיים במכון ויצמן ואלתא מערכות בע"מ ועוד. כל אלה עומדים במרכז תכנית "נערות למדעים" המעודד בנות לבחור במסלול לימוד מדעים ומתמטיקה ברמת 4-5 יח"ל. יש כבר מצטיינות!
קידום לימודי המתמטיקה, הפיסיקה, הכימיה, המדעים ההנדסה והטכנולוגיה בישראל, נמצא על סדר היום הציבורי מתוך הבנה וידיעה כי לבחירה במקצועות אלו ברמה של 5 י"ל, יש השלכות מרחיקות לכת ברמה האישית וברמה הלאומית. נערות מעטות מרחיבות את לימודיהן לתחומים אלה, מכל מיני סיבות כמו: חוסר ביטחון עצמי, ציפיות שגויות, סטיגמות וחסמים אישיים חברתיים (בעיקר בחט"ב) ה"מראים" כי תחומים אלה נחשבים כמתאימים לגברים. המחקרים מראים כי שיעור התלמידות אשר משתתפות בלימודי מתמטיקה ברמה של 5 י"ל ובמדעים המדויקים הינו נמוך יחסית.
"כיום, בין 10% ל-30% בנות בממוצע משולבות בכיתות מדעי המחשב" אומרת גב' אהובה עמרם – יועצת ראש העיר למעמד האישה, ומציינת כי "ממוצע זה לא השתנה באופן משמעותי ב-20 השנה האחרונות". היא מוסיפה ומדגישה כי "העובדה ש-85% מהבנות הללו מצטיינות בלימודיהן, מלמדת שכנראה יש לא מעט בנות שיכלו לבחור ללמוד מדעי המחשב ומסיבות לא ברורות הן לא עשו זאת, ולשם כך קמה התכנית". זאת אם כן הסיבה ליוזמה המשותפת של מינהל החינוך, חברת אלתא מערכות בע"מ והיועצת למעמד האישה, להביא את הבנות אל חזית הלמידה המדעית ולעודד אותן לקחת חלק בתכנית "נערות למדעים", מתוך הבנה כי רבות מהן לא רק שיכולות להשתלב היטב אלא אף תסיימנה את לימודיהן בהצטיינות. ייחודה של התכנית שהיא משלבת לימודי מתמטיקה ומדעים ותכנית העצמה. תלמידות כיתות ח'-ט' מ-8 בתי ספר באשדוד כבר הצטרפו לתכנית ורושמות הצלחה מרשימה.
שילוב הידיים של הגורמים הללו נועד "לסדוק את תקרת הזכוכית", לחזק את הבנות ולגרום להן לפרוץ לדרך חדשה, למקצועות בעלי אופק של הזדמנויות תעסוקה, השתכרות והשפעה. התכנית מציעה 10 מפגשים (בעלות של 250 ₪! למשתתפת), המשולבת בתכנית הלימודים הרגילה של בית הספר, במהלכן הן תפגושנה נשים פורצות דרך ש"עשו את זה" בעולם האקדמיה (מדעניות, חוקרות ומרצות) והתעסוקה (היי-טק ומנכ"ליות), הן תזכינה למנטורים שינווטו אותן בדרכן, יבקרו במפעל אלתא, במכון ויצמן ובחברות הייטק והכל מתוך רצון להגביר את המודעות לעצמן, לחזק את תחושת המסוגלות העצמית ולהעלות את רף השאיפות האישיות לרמה של מצוינות הישגית במקצועות המדע.
השבוע ערכה גב' אהובה עמרם סיור בבתי הספר, שוחחה עם הבנות על הכח הטמון באישה, היכולות האישיות אשר חייבות לבוא לידי ביטוי והגברת המוטיבציה להשיג כל יעד ומטרה. בתמונה: מפגש עם בנות במקיף ז'.