ויפה שעה אחת קודם
מעשה בבחור בן 48, נשוי ואב לשלושה, בעל אולם אירועים, שבסיבוב הראשון של מגפת הקורונה, בחודש אפריל 2020, חלה בנגיף והיה מאושפז כחודש בבית החולים "שיבא" במצב קשה. לא זו בלבד שהאולם שבבעלותו הושבת למשך חודשים בגלל מגבלות חוקיות, אלא שבריאותו הרופפת לא אפשרה לו לתפקד בכל מקרה, והוא אף קיבל לכך אסמכתא מרופא תעסוקתי, שאישר לו לא לעבוד כלל במשך כמה חודשים עד לבדיקה הרפואית הבאה, מתאר עו"ד גיא כהן, מומחה באובדן כושר עבודה (הסבר מפורט על ביטוח אובדן כושר עבודה , ניתן למצוא בכתובת: https://gco.co.il/work-disability-lawyer/). המזל הגדול הוא שהבחור (אחד מלקוחותיי), השכיל לבָטֵח את עצמו בביטוח לאובדן כושר עבודה, וכך הבטיח לו ולמשפחתו הכנסה כעצמאי שאינו מסוגל כרגע לכלכל את עצמו מפאת מצב רפואי רעוע (תקנות הקורונה וסגירת האולם רק החמירו את המצב עוד יותר)אדונים לעצמכם. קומו, עשו מעשה, וקחו אחריות על גורלכם כל עוד השמש זורחת, השיטה פורחת והכול תקין, משום שתמיד צריך לדאוג מבעוד מועד גם לימים טובים פחות. כי איך אמרו הסבתות שלנו? (אם כי זה תמיד נשמע יותר טוב בערבית או ביידיש): "אם לא יועיל, לא יזיק".
אז לְמָה אתם, העצמאים, זכאים בעצם?
נתחיל בבשורה משמחת פחות: עקרונית, על פי החוק היבש, עובדים עצמאים לא זכאים לביטוח אובדן כושר עבודה. כמו כן, אף אחד מלבד העובד עצמו לא ידאג לכם לפיצוי או לשיפוי על אובדן הימים עקב מחלה או תאונה או להבדיל, יבטיח לכם גמלת פנסיה לעת זקנה. וגם, מן המפורסמות היא כי תביעת הביטוח הלאומי על ידי עצמאים זו אינה 'מציאה' גדולה. ההצלחות אינן רבות, וגם אם הצלחתם לתבוע, הנה הקוץ שבאליה בכמה סעיפים מעצבנים:
- התמורה החודשית שתקבלו היא לרוב לעג לרש ומלווה בסחבת בירוקרטית
- רצוי שתלוו את כל התהליך בעורך דין מומחה (וזה עולה לא מעט כסף)
- הביטוח הלאומי מתחיל לשפות אתכם רק כעבור 90 ימי מחלה, כלומר אחרי שאתם מושבתים שלושה חודשים, אם מדובר במחלה
"אז מה בכל זאת?", מזדעקים העצמאים, ובצדק. מה איתנו?
ובכן, יש תקווה:
ראשית, כפי שהוזכר כבר לעיל, לא "ישנים בעמידה", ולא מחכים למכה שתגיע חלילה.
שנית, לכם, כעצמאים, חשוב לרכוש פוליסת ביטוח פרטית "תפורה על פי מידה", המתאימה לצרכים שלכם (ניתן לראות הסבר על פוליסות שונות במדור צרכנות), אשר בזמן אמת, אם וכאשר יהיה צורך בכך, תיתן לכם תשובה כלכלית נאותה.
המבחר של פוליסות ביטוח אובדן כושר עבודה בשוק הוא גדול, וקל להתבלבל. אחת האופציות הטובות היא לקחת פוליסה סטנדרטית ו"לתפור לה" (להוסיף או לגרוֹע), סעיפים על פי הצרכים שלכם.
להלן כמה עצות מהותיות בבחירת פוליסה של "אובדן כושר עבודה" לעצמאים כמוכם:
- סוכן אמין, שיש לכם עימו 'כימיה' ואפשר להרים אליו טלפון בכל עת
- עדיף לעבוד עם סוכנות מוכרת, ורצוי לקבל המלצות אודותיה
- פוליסה אדפטיבית (גמישה, שמאפשרת הוספת או גריעה של סעיפים, והתאמה לעסק)
- לבדוק היטב כיסוי כספי של כל הסעיפים בזמן אמת
- דיוק בצרכים של העסק. מצד אחד לא לשלם על סעיפים מיותרים, מצד שני לא להחמיץ כיסוי של נושאים חשובים
- אם יש תוספות בונוס בזמן אמת, כמו תוספות שמקצרות זמן קבלת כסף או זמן פירעון, בדקו זאת
אחרי שדאגתם לכל זה, שלמו את דמי הביטוח בזמן, התקשרו לסוכן מדי פעם לשאול מה נשמע או לומר "חג שמח" (זה תמיד נחמד), ושמרו על חיוך ורוגע. תמיד חשוב.
צילום: RF123