יצורים מוזרים פלשו לבניין העירייה, סיירו במסדרונות ו"פרצו" לתוך המשרדים. היצורים, ירוקים, כתומים וכחולים, לא הגיעו בידיים ריקות. הם הצטיידו בתיקי בד ומסרו אותם לציבור העובדים, לא לפני שהוכיחו את כוחם בחיוך ובלחיצת יד ידידותית. על הפלישה המחויכת אחראית המחלקה לאיכות הסביבה בעיריית אשדוד, ואילו היצורים הם שחקני תיאטרון ברמוזה ותיכונים בעיר.
נתונים בינלאומיים מלמדים על הנזקים הסביבתיים שגורמים מוצרי פלסטיק ובכללם שקיות פלסטיק המושלכים לאשפה, מתפזרים ברחובות העיר או מתגלגלים במרחב הסביבתי. המחלקה לאיכות הסביבה בעיריית אשדוד, במסגרת התכניות להתייעלות סביבתית וכחלק מתוכנית עיר חכמה, פועלת גם בתוך בניין העירייה, בקרב ציבור העובדים, ומקדמת פעילות הסברתית ומעבר לשימוש בתיקי בד רב פעמיים במקום שקיות הפלסטיק המזיקות.
השבוע נערך מבצע לחלוקת תיקי בד, בשיתוף עם "תאטרון ברמוזה" ותלמידי תיכון, אשר שילבו הסברה והעבירו מסרים לעידוד השימוש בשקיות רב פעמיות. ימית פרץ, מנהלת מחלקת איכות סביבה, אומרת כי הפרויקט להתייעלות סביבתית פועל ב-2 מישורים: במישור הפיסי, התייעלות אנרגטית וסביבתית של בניין העירייה. במישור החינוכי, הטמעת עקרונות הקיימות בעבודת העירייה.
בפעילות ההסברה הובא לידיעת המשתמשים כי לשקיות ה"גופיה" המוכרות לנו היטב, המיוצרות מפלסטיק וזמינות בכל סופר, קיוסק וחנות קטנה, לוקח מאות שנים עד שהן מתכלות ו"נעלמות" מן העולם. "זמן השימוש הממוצע בשקית חד–פעמית הוא כ-20 דקות. לאחר מכן נזרקת השקית ומוצאת את דרכה לאתרי האשפה. אולם בטבע ממשיכה השקית להתקיים לתקופת זמן ממושכת הרבה יותר. מאות שנים חולפות עד להתכלות החומר הפלסטי" אומרת ימית.
ההסברה עסקה בשלושה אלמנטים:
- זרקתם שקית פלסטיק לפח וחשבתם שנעלמה?
- טעות! לשקית פלסטיק לוקח שנים עד שהיא מתכלה בטבע!
- מה הנזק? שקית פלסטיק גורמת למפגעי סביבה, סותמת תעלות ביוב, ממיתה בעלי חיים מזהמת ופוגעת במשאבים הטבעיים!
- מה עושים? עוברים לתיקי בד רב פעמיים!
אלה גם המסרים לציבור הכללי וההבנה כי שקיות שנזרקות לפח ועוברות להטמנה, תופסות נפח ושטח יקר, משחררות חומרים רעילים המחלחלים לקרקע ולמי התהום, וכשהם מתעופפים ברחובות הן סותמות תעלות ניקוז ומערכות ביוב, מזהמות את החופים והים ומגיעות גם לבעלי חיים שאוכלים אותן בטעות. "כ-100,000 בעלי חיים ימיים מתים מדי שנה בעולם כתוצאה מבליעת שקיות פלסטיק!" מלמדים הנתונים.
כעת הכדור בידינו. כל אחד מאתנו יכול לצמצם את נזקי השקיות והפגיעה בסביבה. כל שעליו לעשות זה לעבור לסלי בד רב פעמיים או לשקיות מפלסטיק מתכלה. העיקרון המנחה: מסרבים לשקיות פלסטיק ומוציאים אותן מהשימוש.