כמה ממכם הורים לילד אחד או יותר? כמה ממכם דואגים כמה כסף הם יוציאו השנה במשך כל תקופת הלימודים? גם אני הורה לשתי בנות מקסימות, האחת בגן (בת 4.5) השניה בבית ספר (בת 7), וגם אני חששתי. ואז לפני כ4 שנים עשו לזה סוף, יצא חוק אשר נותן לרשויות את האישור לגבות סכום קבוע מההורים עבור כספי ועד (הוחלט על גנים, וזה השפיע על הועדים בבתי ספר), ואסור לבקש יותר כסף במהלך השנה. הרבה גננות ומחנכות מבקשות ציוד קטן במהלך השנה כמו מגבונים או חבילת דפי טיוטה, וזה בסדר, כי בסך הכל זה בשביל הילדים שלנו וזאת הוצאה שהיינו מוצאים בכל מקרה ואולי אפילו יותר. ועדין יש הורים שכאשר מבקשים מהם להביא דברים במהלך השנה מתלוננים למה מבקשים מהם "הרי שילמנו בתחילת השנה ועד", שזה גם בסדר, גם אני מצפה ממשרד החינוך לדאוג לציוד לילד שלי. אבל אז מגיעים חגים כמו ראש השנה, כמו פסח, והכי "חשוב" סוף שנת הלימודים.
אז מבקשים כסף כדי לקנות מתנה לגננת ולסיעות או למורה, ופה אני לא שומע שום תלונות מצד ההורים? הייתכן? פתאום לא מפריע לכם שאתם מוציאים "סתם" כסף? וזה אפילו לא כסף לילדים שלכם. יש מין תפיסה כזו שככל שנקנה מתנה גדולה יותר לצוות החינוכי ככה הוא יחנך יותר טוב. אז לא! ויסלחו לי כל הגננות והמורים, אני יודע שבאתם לחנך ולא בשביל המתנות, אלה בגלל השליחות של החינוך. אז נכון שמתנה נותנת חיוך וכח נפשי להמשיך במקצוע הקשה הזה. אבל זו לא חייבת להיות מתנה גדולה. מתנות הגיעו היום לעלויות של 300 ₪ לאיש צוות ולפעמים יותר. אז אם אנחנו בבית ספר וזה רק מורה אחד/ת אז אני אומר "בסדר", כי נחלק ל20 יוצא סכום של 20 ₪ לילד שזה הגיויני (זה גם הסכום שהייתי מוציא לבד), ואז זה גם לא נורא אם יש שני ילדים, אתה מגיע ל50 ₪ מתנות. אבל אם זה גן ילדים, אז קונים לגננת, וקונים לסייעות (2) וקונים לגננת והסייעות המחליפות ויש אפילו שקונים לאנשי צוות מסביב כמו מדריכות חוגים…..הלו הלו, לא נסחפנו קצת???
שלא נדבר על זה שאם את גננת וסייעת מחליפה אז יש לך כמה גנים ואז הבית שלך מתמלא במתנות מכל גן. וההוצאה מצד ההורה יכולה להגיע לסכומים של 50ש"ח ואם יש לך שני ילדים בגנים אז כבר הוצאת מעל 100ש"ח רק למתנות….שחכנו שרק הכספי ועד עלו כ200? שחכנו שהתלוננו על כל דבר קטן שהגננת ביקשה? פתאום לא מפריע לנו להוציא סכום גדול? והכל בשביל מה, בשביל תרבות ה"שופוני"? בשביל תרבות ה"למי יש יותר גדול"?
אז בואו נעצור רגע, ובמיוחד אתם ראשי ועדים, תעצרו רגע ותחשבו על המהות שמאחורי המתנות, ותחשבו שכמו שאתם לא מצפים למתנות גדולות מהילדים שלכם בימי הולדת אלא מספיק לכם משהו קטן מהלב, ככה בדיוק המורים והגננות. ודבר שני חשבו על ההורים שאין להם את הסכומים האלו להוציא אבל לא רוצים שיידעו שאין להם אז משלמים בכל זאת, חשבו איזה מצוקה כלכלית ונפשית אתם גורמים למשפחות הללו.
ולכל השאר? איך מתכוננים למתנות סוף השנה?
✔ אז קודם אתחיל במשהו לא פופולארי, אתם לא חייבים לתת. ואם בכל זאת רוצים והסכום שמבקשים ממכם גבוהה תקנו מתנה לבד.
✔ חודש לפני (זה אומר במאי) תכניסו לתקציב שלכם בקטגוריה מתנות את הסכום המשואר. לפעמים זה יצריך ממכם צמצום במשהו אחר באותו חודש, לפעמים תקחו את זה מהתקציב של ההוצאות הבלתי מתוכננות.
✔ נסו להשפיע על הועד להוריד את הסכום ו/או להסביר לו באחד על אחד, שאין לכם את הסכום בגלל…. (עם זה המצב הכלכלי בבית לבין אם זה כמות ילדים גדולה), ובקשו לשלם פחות או לא לשלם בכלל. (מצריך כח מנטלי חזק כי אתם חושפים את עצמכם, ואנחנו לא אוהבים שיראו שאין לנו)
✔ תקשיבו ללב שלכם, עד כמה אתם מרגישים שאתם רוצים לתת לצוות החינוכי. אם במידה רבה אז שלמו ותכניסו לתקציב, במידה ואתם לא שלמים עם ההחלטה שלכם אז אל תתנו. ( מצריך כח מנטלי כי זה להתנגד לזרם).
ולסיום, אנא ממכם, אם בכל זאת החלטתם לקנות לצוות משהו, תקנו מתנה ואל תתנו גיפכארד, כי אין הבדל בין גיפכארד לבין לתת מעטפה עם הכסף מזומן. תראו לצוות שאתם שחשבתם עליו ברגע שקניתם את המתנה. ואל תשכחו זה לא חייב להיות משהו גדול, מספיקה המחשבה. כי אנחנו אנשי החינוך (ואני בנייהם) לא באנו לקבל מתנות, באנו לחנך מהלב כשליחות.
תהנו במסיבת סיום
ואם אתם רוצים לספר לי על ההתלבטויות שלכם לגבי המתנות, או אלו מתנות אתם קניתם ואיך פתרתם את פסטיבל המתנות, ספרו פה בתגובות, או כתבו לי בדף הפייסבוק זיו לומדים להתנהל נכון כלכלית.
- הטור מדבר לשני המינים כאחד
זיו בן שוע – אימון והדרכה לכלכלה נכונה
050-9256124