התחרות הבינלאומית ה-16 לפסנתר ע"ש ארתור רובינשטיין – 31 במרץ – 3 במאי 2021.
תחרות רובינשטיין תתקיים השנה במתכונת ייחודית וחדשנית:
השלבים הראשון והשני יוקלטו מראש בחמש ערים בעולם – תל אביב, ניו יורק, לונדון, פוטסדאם ובייג'ינג, וישודרו ב- 1 – 10 באפריל באתר עמותת ארתור רובינשטיין.
שלב הגמר יתקיים באולמות בתל אביב בין התאריכים 29 באפריל – 3 במאי, עם הקאמרטה הישראלית ירושלים, רביעיית מיתרים, והתזמורת הפילהרמונית הישראלית.
בנוסף תציע התחרות השנה מגוון תכנים נוספים ביניהם סדרת ההרצאות "חקר ביצועים", להעמקת ההבנה וחוויית ההאזנה של ביצועים מוזיקליים, מפגשים אינטראקטיביים עם שופטי התחרות ורבי שיח.
אריאל כהן המנהל האמנותי של התחרות: התחרות השנה מתנהלת בפורמט מקוון שמזמן לנו אפשרויות חדשות וטומן בחובו יתרונות רבים לקהל הצופים. הצפייה בקונצרטים זמינה לחובבי מוסיקה מכל קצות הארץ ומכל העולם, התחרות למעשה הפכה לחגיגה בינלאומית ללא מגבלות גאוגרפיות. הפורמט החדש מאפשר לצופה להתאים אישית את חווית הצפייה שלו ולהנות מתכנים רבים ומגוונים.
שלב הגמר עם התזמורות יתקיים בתל אביב, אז ניפגש כולנו באולמות הקונצרטים ונהנה מהטוב בשני העולמות.
התחרות הבינלאומית ה-16 לפסנתר ע"ש ארתור רובינשטיין, בניהולו האמנותי של אריאל כהן, תתקיים השנה בתאריכים 31 במרץ – 3 במאי 2021.
התחרות אשר הייתה אמורה להתקיים במאי 2020 ונדחתה בשל מגפת הקורונה, תתקיים במתכונת חדשנית: שלב א' ושלב ב' של התחרות, יוקלטו מראש במהלך חודש מרץ, בחמישה מיקומים שונים בעולם: תל אביב, ניו יורק, לונדון, פוטסדאם ובייג'ינג.
הרסיטלים יבוצעו כקונצרט חי, אך ללא קהל באולם. ההקלטות יעשו באמצעות ציוד אודיו ווידאו ברמה הגבוהה ביותר, באמצעות צוות מקצועי מהשורה הראשונה.
כל מתחרה יקליט שני רסיטלים: רסיטל לשלב א' יוקלט ביום ההקלטות הראשון ורסיטל לשלב ב' – למחרת, וזאת למרות שרק 16 מתחרים יעלו לשלב השני ורק הרסיטלים של אותם 16 מתחרים ישודרו בפועל במסגרת התחרות.
השופטים יקשיבו לנגינת המתחרים בשידור חי באינטרנט, יחד עם הקהל. ההליכים וההצבעות יתנהלו באמצעות זום.
בשלב א', יתחרו 36 פסנתרנים בנגינת רסיטל בן 40-35 דקות. 16 מתחרים יעלו לשלב ב', בו ינגנו רסיטל בן 60-50 דקות. בשלבים א' ו- ב' המתחרים חופשיים לנגן רפרטואר על פי בחירתם, בכפוף להנחיות מסוימות, כולל ביצוע של אחת משלוש יצירות של מלחינים ישראלים: שתי יצירות שנבחרו במסגרת תחרות להלחנת יצירה, בשיתוף עם המכון למוזיקה ישראלית, ויצירה מאת, סרג'יו נטרא ז"ל, שיצירתו נבחרה עוד בטרם הלך לעולמו בשבוע שעבר.
6 מתחרים יעלו לשלב הגמר, כל אחד מהם ינגן בשלושה קונצרטים נוספים – חמישיות פסנתר (עם רביעיית מיתרים) וקונצ'רטות לפסנתר עם תזמורת הקאמרטה הישראלית ירושלים ועם הפילהרמונית הישראלית.
שלב הגמר יתקיים בתל אביב בין התאריכים 29 באפריל עד 3 במאי 2021 במוזיאון תל-אביב ובהיכל התרבות ע"ש צ'ארלס ברונפמן. במידה והמצב והתקנות של משרד הבריאות לא יאפשרו קונצרטים חיים באותם תאריכים, השלב הסופי יידחה למועד מאוחר יותר בו יתאפשר לקיימו במתכונת המתוכננת.
29/4 – 30/4 גמר א' קונצ'רטו קלאסי, עם הקאמרטה הישראלית ירושלים, בניצוחו של אבנר בירון. כל מתחרה ינגן קונצ'רטו של בטהובן לבחירתו.
30/4 –1/5 גמר ב' מוסיקה קאמרית. כל מתחרה ינגן חמישיית פסנתר אותה בחר מתוך רפרטואר קבוע מראש.
2/5 – 3/5 – גמר ג' קונצ'רטו "גדול", עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית, בניצוחו של אי-אן שו (Yi-An Xu). כל מתחרה ינגן קונצ'רטו לבחירתו, מתוך רפרטואר שהוגדר מראש.
3/5 – טקס חלוקת הפרסים בתום נגינת המתחרים באותו הערב.
בנוסף לשידור הרסיטלים ישולבו בתחרות השנה תכנים מעשירים נוספים:
אירוע הפתיחה החגיגי של התחרות, יתקיים ב-31 במרץ ויהיה פתוח לצפייה לקהל הרחב ללא תשלום.
חגיגה עם זוכי התחרות ה-15: שימון נהרינג, דניאל צ'ובאנו ושרה דנשפור, בשיח, בבחירת ביצועים אהובים של רובינשטיין ובנגינת הזוכים. ברכות, ראיונות על רובינשטיין ועל התחרות, הצגת חבר השופטים, חוויות מההקלטות שערכו המתחרים בתחרות הנוכחית ברחבי העולם, ועוד.
סדרת הרצאות "חקר ביצועים", נועדה לחשוף טפח מסודות ההאזנה המעמיקה וההבנה של ביצועים מוזיקליים. למה כדאי לשים לב בעת הנגינה? מה ההבדל בין דרך הביצוע של פסנתרן אחד לזו של פסנתרן אחר ועוד. חמישה פסנתרנים ומרצים מהבולטים בישראל (אסתרית בלצן, אורית וולף, טל סמנון, אירית רוב וגיל שוחט) ינתחו פרשנות (אינטרפרטציות) של פסנתרנים, ממשתתפי התחרות, ליצירות שביצעו, יבארו עקרונות באמצעות הדגמות וישוו את הביצוע לביצועים של פסנתרנים מוכרים.
מפגשים עם שופטי התחרות- מפגשים אינטראקטיביים עם שופטי התחרות שיענו על שאלות המשתתפים
וכן רבי שיח על היבטים שונים של תחרויות פסנתר ותחרות רובינשטיין בפרט מנקודת המבט של מבקרי מוזיקה ומשתתפי עבר בתחרויות.
אריאל כהן, המנהל האמנותי של התחרות: "התחרות השנה מתנהלת בפורמט מקוון, אך גילינו כי דווקא הפורמט הזה, טומן בחובו יתרונות רבים לקהל הצופים: ראשית, סוף סוף נמצאה הדרך לאיין את המרחק בין הפריפריה למרכז, הצפייה ברסיטלים זמינה לחובבי מוסיקה מכל קצות הארץ ומכל העולם. התחרות הפכה לחגיגה בינלאומית ללא מגבלות גאוגרפיות. הצופים יוכלו להשתתף בבחירת אהוב הקהל ע"י הצבעה באינטרנט.
הפורמט אף מאפשר לצופה את החופש לבחור את זווית הצפייה המועדפת עליו, להתמקד בידי הפסנתרנים או בפניהם ולמעשה להתאים אישית את חווית הצפייה, דבר שאינו אפשרי בצפייה באולם.
חווית הצפייה יכולה להיות אישית, או עם חברים והיא גמישה בזמן, ניתן לצפות במועד שנוח לך: מי שיאחר לקונצרט המקוון יוכל לחזור להתחלה או לצפות בקונצרט במלואו במועד מאוחר יותר. אפשר להחליף דעות וחוויות עם צופים אחרים בצ'אט, וגם לא צריך להזמין שמרטף, לבטל זמן בנסיעה ובחיפוש חניה.
המתכונת השנה אף מאפשרת לנו לספק תכנים נוספים מעבר לרסיטלים והקונצרטים כמו הרצאות, מפגשים עם שופטים, רבי שיח ועוד.
חשוב להדגיש כי כל היתרונות האלו לא באים על חשבון איכות הסאונד, הוידאו וחווית המשתמש של הצופה, הכל כמו בכל תחרות תוך הקפדה על הרמה הגבוהה ביותר.
גם הפעם קולה של התחרות יישמע היטב בפריפריה, לא רק בשידורי האינטרנט המגיעים לכל בית, אלא גם באמצעות הקרנת שני ערבי הגמר התזמורתיים על מסך גדול. עיריית עכו, עיריית אור עקיבא, המועצה האזורית עמק יזרעאל, עיריית נתיבות והמועצה האזורית שער הנגב הרימו את הכפפה ורתמו את מוסדות המוסיקה הפעילים שלהם. הקהל בישובים אלה יבחר את "אהוב הקהל" שלו, והפסנתרן הנבחר בכל יישוב יוזמן להופעה ולמפגש אישי עם תושבי המקום לאחר התחרות.
את שלב הגמר עם התזמורות נקיים בתל אביב, אז ניפגש כולנו באולמות הקונצרטים ונהנה מהטוב בשני העולמות".
השנה משתתפים בתחרות 36 פסנתרנים, 11 נשים ו-25 גברים, בגילאי 20- 33, עם נציגות מגוונת מ-17 מדינות.
בין המתחרים 3 ישראלים (דניאל בורוביצקי, אריאל לני, מוטי פנג-בנטוב), 5 מתחרים מסין, 6 מתחרים מרוסיה, 5 מדרום קוריאה, 3 מאוקראינה, 2 מאיטליה, 2 מטאיוואן, 2 מספרד, ומתחרים מארצות הברית, בריטניה, גאורגיה, יפן, יוון/ונצואלה, סלובניה, פולין וצרפת.
בראש חבר השופטים יעמוד גם השנה, הפסנתרן והמורה הידוע, הזוכה בפרס ישראל למוזיקה, פרופסור אריה ורדי. לצידו יתארחו שופטים בינלאומיים: יפים ברונפמן (ישראל/ארצות הברית), האנג קוואן צ'ן (ארצות הברית), תומס דואיס (גרמניה), תייסיר אליאס (ישראל), כריסטופר אלטון (בריטניה), אלכסנדר גבריוליק (אוקראינה), תומר לב (ישראל), אווה פובלוצקה (פולין), מנחם פרסלר (ישראל/ארצות הברית) וקרייג שפרד (ארצות הברית).
שבעה שופטים צעירים נבחרו לתפקיד "שופטי המחר": איליה אובצ'רנקו, טוהר גיל, נביל חייק, אלונה מילנר, דויד מרגלית, איתמר פיינברג ויעל קולדובסקי. הם יבחרו את הזוכה בפרס שופטי המחר ויעניקו פרסי עידוד למתחרים בשלב הראשון והשני.
התחרות הבינלאומית לפסנתר ע"ש ארתור רובינשטיין החלה את דרכה ב-1974, ומאז מתקיימת אחת לשלוש שנים, בתל- אביב. התחרות נחשבת לאחת מתחרויות הפסנתר המובילות בעולם ומהווה קרש קפיצה משמעותי לזוכיה, בדרכם להכרה בינלאומית. חלק נכבד מכוכבי הפסנתר של ימינו, החלו את דרכם בתחרות רובינשטיין, ביניהם: עמנואל אקס (1974), גארהרד אופיץ (1977), אלכסדר קורסנטיה (1995), קיריל גרשטיין (2001), אלכסנדר גבריליוק (2005), איגור לוויט (2005), חאטיה בוניאטישווילי (2008), בוריס גילטבורג (2011), דניל טריפונוב (2011) ועוד. תחרות רובינשטיין היא לא רק תחרות פסנתר, אלא גם אירוע מוסיקלי מיוחד. כל שלבי התחרות פתוחים לקהל הרחב, שמגיע בהמוניו, ונהנה לשמוע את מיטב הכישרונות העכשוויים ומי שיהיו כוכבי המחר.
אתר התחרות: https://arims.org.il/
לינק לרכישה: https://www.eventim.co.il/arthur
מוקד הזמנות 03-5111777 | 9066*
מחירים 49-189 ₪ לקונצרט יחיד אונליין (לא כולל הנחות) | חבילות- 350- 799 ₪ לחבילת צפייה אונליין.
לבירורים: 03-685-6684
בתמונה: שימון נהרינג | צילום: יגאל מירון